zaplijena 27 tona kokaina

„Više nema pljački, sada svi rade sa drogom”

Operacija belgijske policije mogla bi doprinijeti padu cijele generacije lokalnih narkobosova, ali je istovremeno pokazala da je Evropa postala glavni fokus kolumbijskih kartela

35630 pregleda 475 reakcija 10 komentar(a)
U “operaciji nebo” učestvovalo je preko 1600 pripadnika policijskih snaga, Foto: Reuters
U “operaciji nebo” učestvovalo je preko 1600 pripadnika policijskih snaga, Foto: Reuters

Preko 1600 policajaca i maskiranih pripadnika specijalnih snaga, opskrbljeni oružjem i municijom dobili su u rano jutro 9. marta naređenje da krenu u akciju u okolini belgijskog lučkog grada Antverp. Pretreseno je više od 200 lokacija u najvećoj policijskoj operaciji koja je ikada sprovedena u toj zemlji i potencijalno jednoj od najznačajnijih akcija protiv sve moćnijih narkobandi u zapadnoj Evropi.

Britanski „Gardijan“ piše da postoje nade da bi „operacija nebo“ mogla doprinijeti padu cijele generacije lokalnih narkobosova, mada list ističe da se belgijski i holandski „kumovi“ sada uglavnom kriju u Dubaiju i Turskoj, vjerujući da su tamo van domašaja vlasti.

Nevjerovatnih 27 tona kokaina zaplijenjeno je na kejevima Antverpa, u teretnim brodovima i sigurnim kućama. Procijenjena vrijednost droge je 1,4 milijarde eura a uhapšene su desetine ljudi. Akcija se smatra žestokim udarcem na, kako to naziva belgijski državni tužilac Frederik van Leuv, „svijet u kojem je moral potpuno nestao“. Međutim, britanski list ističe da je „operacija nebo“ ukazala i na zabrinjavajući trend budući da je Evropa postala omiljeno tržište kolumbijskih kartela nadmašivši u tom smislu Sjedinjene Države. Razlog za to su veće cijene droge i niži rizici koji predstavljaju evropske vlade u smislu zabrana, ekstradicija i zapljene imovine.

Džeremi Mekdermot, bivši britanski vojni oficir koji je sada izvršni direktor organizacije „Insajt krajm“ kazao je da kilogram kokaina u SAD vrijedi do 28 000 dolara dok je prosječna cijena u Evropi 40 000 dolara, a u pojedinim djelovima Evrope dostiže čak i 80 000.

„To znači više novca a manji rizik“, kazao je Mekdermot za „Gardijan“ i dodao da su vodeće kolumbijski narkodileri lako donijeli odluku da se preusmjere na Evropu. „Antverp i Roterdam su toliko atraktivni zbog toga što su to neke od najefikasnijih luka na svijetu koje se bave ogromnim količinama kontejnera što omogućava švercerima da posluju u razmjerima koji njima odgovaraju“.

Usljed metoda rada u velikim evropskim lukama gdje Kolumbijci angažuju holandske i belgijske kriminalce da prebace robu italijanskim, albanskim, britanskim i irskim organizovanim kriminalnim mrežama, stepen korupcije i nasilja je porastao na nivo koji nikada nije zabilježen u ovom dijelu svijeta. „Mi više nemamo pljačke“, kazao je za „Gardijan“ Joris van der A, novinar i kolumnista. „Sada svi rade sa drogom“.

Među uhapšenima u „operaciji nebo“ prošlog mjeseca pored onih koji se smatraju odgovornima za gotovo dnevne nasilne incidente u gradu, bili su i aktivni policajci, jedan zaposleni u kabinetu državnog tužioca, javni službenici, poreski zvaničnici kao i zaposleni u bolničkoj administraciji. Oni se sumnjiče da su prosljeđivali informacije kriminalnim bandama. Tog jutra uhapšeno je 50 osoba, ali su mnoga hapšenja uslijedila kasnije. Prošle nedjelje uhapšeno je još 11 osoba, a racije su sprovedene na 24 lokacije u Antverpu i niz drugih gradova.

„Operacija nebo“ je planirana dvije godine a izazvao ju je sve veći osjećaj straha u gradu. Gradonačelnik Antverpa Bart de Viver dobio je 24-časovno obezbjeđenje nakon što mu je prijećeno smrću. Međutim, razmjeri divljaštva koji su zahvatili Antverp možda su postali najjasniji prošlog ljeta kada je u jednom selu, 340 milja od grada, otkrivena prostorija za mučenje.

Nađen je improvizovani zatvor napravljen od sedam brodskih kontejnera, od kojih su šest služili kao ćelije za zatvorenike. Posljednja, u kojoj se nalazila stomatološka stolica sa kaiševima za vezivanje ruku i nogu, prilagođena je za mučenje. Makaze, šege, skalpeli, trake, igle, maske i crne pamučne vreće za glavu pružaju jeziv uvid u to šta se događalo u toj prostoriji.

Međutim, uprkos brojnim ranijim pozivima, „operacija nebo“ je prema riječima belgijskih tužilaca postala moguća tek nakon dešifrovanja aplikacije za razmjenu poruka poznate kao SKY ECC, kanadske komunikacione kompanije koju tužioci sumnjiče da je kriminalna organizacija koja se predstavlja kao legitimna poslovna firma za osobe koje vole privatnost.

Tužioci su kazali da su pametni telefoni sa aplikacijom SKY ECC, ali sa uklonjenim mikrofonima i GPS funkcijama, dijeljeni kroz grad osobama koje rade za narkobande.

Širom svijeta registrovano je 171 000 SKY ECC uređaja, uglavnom u Evropi, Sjevernoj Americi u nekoliko država Centralne i Južne Amerike - uglavnom u Kolumbiji - i na Bliskom istoku. „Gardijan“ ističe da je upečatljiv podatak da je 25 odsto aktivnih korisnika locirano u Belgiji (6000) i u Holandiji (12 000) a polovina od njih je u okolini luke Antverp.

„Provaljivanjem“ u SKY ECC, belgijska policija tvrdi da je upala u komunikacionu mrežu koju koriste narkodileri, oni koje ucjenjuju, prijete i podmićuju i kojoj kriminalci toliko vjeruju da su fotografije i naređenja za ubistvo slobodno razmjenjivani zajedno sa insajderskim finansijskim i operativnim informacijama.

Tokom tri nedjelje, policajci su mogli direktno da prate poruke u realnom vremenu, prikupljaju informacije, da djeluju samo u slučajevima kada su procjenjivali da su ugroženi životi, stičući do sada nezabilježen uvid u sve moćniju i zlokobnu kriminalnu mrežu koja djeluje iz luka Antverpa i Roterdama.

„Fotografije su gore od onoga što sam gledao na nekim televizijskim serijama“, kazao je Von Leuv novinarima o slikama koje su nađene na uređajima.

„Poravnanje računa, naručena ubistva, fotografije žrtava, poruke u kojima stoji da će ukoliko ne pronađu metu napasti porodicu. Apsolutno nezamislivo nasilje“, kazao je on.

Belgijski tužioci su kazali da su istražitelji presreli ukupno oko milijardu šifrovanih poruka, od kojih je skoro polovina dešifrovana, ali su potrebno mjeseci rada na njima, što će vjerovatno dovesti do novih linija istrage. U kabinetu tužilaštva su realni po pitanju uticaja „operacije nebo“ na kriminalno podzemlje. „Svjesni smo da će kriminalci biti fleksibilni, potražiti i pronaći nove načine komunikacije“, kazala je portparolka za „Gardijan“. „Moraćemo da budemo na oprezu i da pratimo te nove tehnologije“. Međutim, Van der A, koji prati posljedice na uličnom nivou, vjeruje da će „operacija nebo“ biti prekretnica - nabolje ili nagore.

„To je veliki udarac jer, u Belgiji i velikom dijelu kriminalnog podzemlja u Holandiji, oni su zaista vjerovali u Sky kao sistem“, kazao je on. „Bili su toliko puni samopouzdanja, a policija sada ima toliko informacija o organizacionoj strukturi podzemlja, o bankarskim račinima, svi korupmirani kontakti su uhapšeni. Za stvaranje takvih mreža potrebne su godine“.

„Mislim da će doći do smjene cijele generacije kriminalaca. Dvadeset sedam tona kokaina je puno, a oni su ih izgubili. U Južnoj Americi će pomisliti da ne treba više da posluju sa Belgijancima i Holanđanima“.

„Dakle, trenutno je veoma mirno. Svi čekaju oluju i pitaju se šta policija zna. Vremenom, krenuće na momke u Dubaiju. Međutim, ostaje pitanje, ko će ih zamijeniti“.

Direktori firme koja omogućava dogovore kriminalaca odbacuju krivicu

Kompanija SKY ECC je demantovala da je policija kompromitovala njihovu šifrovanu platformu za razmjenu poruka, tvrdeći umjesto toga da je policija zapravo hakovala malicioznu fišing aplikaciju, koja je nezakonito distribuirana pod imenom SKY ECC.

Žan Fransoa Ip izvršni direktor SKY ECC-a, i Tomas Herdman, bivši distributer Sky global uređaja, optuženi su 12. marta u Sjedinjenim Državama za učešće u zavjeri radi kršenja Zakona o reketaškim i korumpiranim organizacijama. Obojica su odbacili krivicu. Ip je kazao „neosnovane optužbe za umiješanost u kriminalne aktivnosti mene i naše kompanije su u potpunosti lažne“.

Preporučujemo za Vas