Češka: Na pritisak predsjednika Zemana smijenjen i šef diplomatije

"Odlazim uzdignute glave. Nije tajna da sam dugo već predsjedniku trn u oku. U posljednje vrijeme zbog konkretnih razloga kao što je nuklearna elektrana Dukovani za koju kažem da je bezbjednost na prvom mjestu, ili pitanje vakcinisanja gdje opet kažem da su bezbjednost i zdravlje naših građana ključni"

4925 pregleda 0 komentar(a)
Zeman, Foto: BETAPHOTO
Zeman, Foto: BETAPHOTO

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček saopštio je danas da je smijenjen i da odlazi sa funkcije ministra spoljnih poslova.

Naveo je da je njegovo odbijanje da se Česi vakcinišu neregistrovanim ruskim i kineskim vakcinama i upozorenje na bezbjednosne aspekte dogradnje čeških nuklearnih elektrana i rizike pri učešću ruskih i kineskih kompanija u tenderu za nuklearku Dukovani bilo trn u oku predsjedniku Češke Milošu Zemanu.

"Odlazim uzdignute glave. Nije tajna da sam dugo već predsjedniku trn u oku. U posljednje vrijeme zbog konkretnih razloga kao što je nuklearna elektrana Dukovani za koju kažem da je bezbjednost na prvom mjestu, ili pitanje vakcinisanja gdje opet kažem da su bezbjednost i zdravlje naših građana ključni", kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare Petšiček.

Predsjednik Zeman koji vrši pritisak na vladu da Češka uveze i sama odobri vakcinu protiv kovida-19 Sputnjik V i lobira za učešće ruskih preduzeća u izgradnji novih blokova dvije češke nuklearne elektrane Dukovani i Temelin otvoreno je u martu tražio od premijera Andreja Babiša da smijeni ministra zdravlja Jana Blatnog i ministra spoljnih poslova Tomaša Petšičeka.

Zeman je javno zaprijetio premijeru Babišu da ako tu dvojicu protivnika neregistrovanih vakcina ne smijeni, da će se pogoršati odnosi šefa države i premijera, što bi moglo da izuzetno iskomplikuje Babišu da održi svoju manjinsku vladu do izbora, pošto ona opstaje isključivo zahvaljujući podršci provladinih opozicionih komunista.

"I kada bi vladi izglasali nepovjerenje, ostavio bih Babiša da vlada u ostavci do izbora", kazao je u nedjelju predsjednik Zeman tabloidu Blesk, pošto je Babiš popustio pritisku i prvo prošle sedmice smijenio ministra zdravlja, a danas odlazi i šef diplomatije.

Predsjednik Zeman zahtijeva da se ne uzmu u obzir upozorenja čeških bezbjednosnih službi o mogućim rizicima učešća ruskih kompanija u izgradnji nuklearnog bloka u Dukovanima jer, kako je kazao u nedjelju, Rusi su već gradili tu elektranu iz vremena komunističke Čehoslovačke i ništa se nije desilo a Česi koriste ruski gas i niko se ne buni.

Zbog bezbjednosnih rizika iz budućeg tendera za Dukovane ispala su inače već kineska preduzeća.

Na čelo Ministarstva spoljnih poslova trebalo bi da se vrati sadašnji ministar kulture Lubomir Zaoralek koji je bio šef češke diplomatije od 2015. do 2017. godine.

Bonus video: