ruski opozicionar od 31.marta štrajkje glađu

Navaljni tužio zatvor zato što nije dobio Kuran

Prema njegovim rečima, knjige koje je donio kad je početkom marta došao u zatvorsku koloniju, još mu nisu predate jer moraju da budu "provjerene zbog ekstremizma", a to je postupak koji traje tri mjeseca

11583 pregleda 31 reakcija 21 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni naveo je danas da je tužio zatvor zato što nije dobio Kuran koji je tražio na početku Ramazanskog posta.

"Ko bi mogao da pomisli da će prva tužba protiv kolonije biti zbog Kurana?", naveo je na Instagramu Navaljni koji od 31. marta štrajkuje glađu zbog loših uslova u zatvoru.

Prema njegovim rečima, knjige koje je donio kad je početkom marta došao u zatvorsku koloniju, još mu nisu predate jer moraju da budu "provjerene zbog ekstremizma", a to je postupak koji traje tri mjeseca.

"Provjerićete da li je Kuran ekstremistički? To je glupo i nezakonito", naveo je on i dodao da je "zato poslao zahtjev direktoru i podnio tužbu".

Kritikovan zbog rasističkih stavova tokom 2000-ih i zbog učešća u demonstracijama krajnje desnice, Navaljni je naveo da je odlučio da u zatvoru "detaljno prouči i shvati Kuran".

"Svi oko mene stalno raspravljaju o islamu i muslimanima, i naravno 99 odsto njih ništa ne zna o tome. Ali, odlučio sam da ću postati prvak Kurana među ruskim nemuslimanskim političarima", napisao je Navaljni.

Žestoki kritičar Kremlja, Navaljni (44) preživio je prošlog ljeta trovanje zbog čega je bio na lečenju u Njemačkoj.

On optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove obavještajne službe (FSB) da su htjeli da ga ubiju što ruske vlasti negiraju, ali i odbijaju da sprovedu istragu o pokušaju atentata.

Navaljni je po dolasku u Rusiju uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu zato što je odlaskom u Berlin prekršio prethodnu uslovnu kaznu.

Preporučujemo za Vas