Češka priznala zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela

"Češka Republika trenutno, prije nego što je mir potpisan između Izraela i Palestine, priznaje Jerusalim da je u stvari glavni grad Izraela u granicama demarkacione linije iz 1967", navodi se u saopštenju češkog Ministarstva spoljnih poslova
96 pregleda 5 komentar(a)
Češka Izrael, Foto: Shutterstock
Češka Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2017. 08:10h

Češka Republika saopštila je kasno sinoć da priznaje zapadni Jerusalim kao glavni grad Izraela, ali da će razmatrati premještanje ambasade iz Tel Aviva u taj grad nakon razgovora s regionalnim partnerima.

Saopštenju je prethodila objava predsjednika SAD Donalda Trampa da njegova administracija priznaje Jerusalim kao izraelski glavni grad i instrukcije Stejt departmentu da se pripremi selidba ambasade te zemlje iz Tel Aviva, navode izraelski mediji.

Tramp nije pravio razliku između zapadnog i istočnog Jerusalima koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

"Češka Republika trenutno, prije nego što je mir potpisan između Izraela i Palestine, priznaje Jerusalim da je u stvari glavni grad Izraela u granicama demarkacione linije iz 1967", navodi se u saopštenju češkog Ministarstva spoljnih poslova.

Međutim, ministarstvo je dodalo da "Češka zajedno sa drugim zemljama, članicama EU na osnovu odluke Saveta za međunarodne poslove EU, smatra da će Jerusalim biti budući grad obije države, a to znači države Izrael i buduće države Palestine. Ministarstvo može da počne razmatranje premještanja češke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim samo na osnovu rezultata pregovora s ključnim partnerima u regionu i svijetu".

Rusija je 2012. priznala zapadni Jerusalim, dio grada prije rata 1967. godine, kao glavni grad Izraela, navodi Tajms of Izrael.

Tramp je odustao od decenijske američke politike u odnosu na Jerusalim, proglasivši duboko podjeljeni Sveti grad prijestonicom Izraela.

Odgovarajući na upozorenja iz cijelog svijeta da je to opasan potez, američki lider je tvrdio da je nakon ponovljenih neuspješnih pokušaja da se postigne mir došlo vrijeme za novi pristup.

On je takođe prvi put podržao koncept rešenja decenjskog sukoba po modelu dvije države za Izraelce i Palestince ako se dvije strane o tome dogovore.

Još u očekivanju Trampovog saopštenja, lideri drugih zemlja su navodno izrazili interes za selidbu svojih diplomatskih misija.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte je poslao poruku Izraelu da želi da premjesti ambasadu svoje zemlje.

I druge zemlje su takođe kontaktirale Ministarstvo spoljnih poslova u Jerusalimu.

S druge strane, lideri mnogih zemalja širom sveta izrazili su oštro protivljenje.

Izrael je pozdravio Trampovu odluku i premijer Benjamin Netanjahu ju je označio važnim korakom k miru.

Nekolicina opozicionih lidera je takođe pozdravila priznanje Jerusalima.

Bonus video: