"sertifikat spriječava diskriminaciju onih koji nisu vakcinisani"

Putovanje u Evropsku uniju sa digitalnim zelenim sertifikatom moguće od kraja juna

"Digitalni zeleni sertifikat će, kako se navodi u predlogu EK, sadržati dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19, negativnom testu ili stečenom imunitetu nakon preležane bolesti, biće besplatan i dostupan u digitalnoj formi ili na papiru"

3968 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Digitalni zeleni sertifikat, koji će građanima Evropske unije omogućiti da slobodno putuju tokom pandemije kovida-19, trebalo bi da bude spreman za upotrebu prije ljeta.

Evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders rekao je evropskim poslanicima da će početkom juna početi pilot projekat za testiranje sertifikata, sa ciljem da cijeli sistem počne da funkcioniše do kraja juna.

Predstavljajući predlog Evropske komisije o sertifikatima Odboru Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) 13. aprila, Rejnders je rekao da je Komisija spremna da do kraja juna završi neophodne tehničke infrastrukturne radove, objavljeno je na sajtu EP.

Rejnders je kazao da će biti poštovana pravila privatnosti i da će dokument sadržati minimum potrebnih ličnih podataka, kao i da neće biti pravljena centralizovana baza podataka na nivou EU.

Predlog Evropske komisije treba da odobre poslanici Evropskog parlamenta i države članice.

Do sada se samo 13 zemalja saglasilo o specifičnim kriterijumima za izdavanje takovog zelenog turističkog pasoša najkasnije do juna, prema sapštenju austrijskog ministarstva turizma, prenosi briselski portal EU Obzerver.

To su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija.

Članice će moći da sertifikate koriste i za druge potrebe pored turizma.

Što se tiče evroposlanika, većina njih podržava predlog Komisije, ali i dalje traže odgovore na neka ključna pitanja, od osnovnih prava do naučne validnosti sertifikata.

Evropski parlament će na sljedećoj sjednici, od 26. do 29. aprila, usvojiti poziciju za pregovore sa Savjetom EU.

Digitalni zeleni sertifikat će, kako se navodi u predlogu EK, sadržati dokaz o vakcinaciji protiv kovida-19, negativnom testu ili stečenom imunitetu nakon preležane bolesti, biće besplatan i dostupan u digitalnoj formi ili na papiru.

Prema predlogu EK, članice moraju da izdaju sertifikat za sve vakcine koju je odobrila Evropska agencija za ljekove (Fajzer/Biontek, Moderna, Astra Zeneka, Džonson i Džonson), a mogu da odluče da prihvate i druge vakcine koje su odobrene samo u određenoj zemlji članici.

Komisija naglašava da će ti sertifikati spriječiti diskriminaciju pojedinaca koji nisu vakcinisani, ali neki evroposlanici su i dalje skeptični kako će to funkcionisati u praksi.

Pojedini evroposlanici su na sjednici Odbora istakli da testovi na koronavirus moraju da budu pristupačni svim članicama kako bi bili istinska alternativa vakcinaciji.

Poslanici iz redova Zelenih su najavili amandman na predlog Komisije, naglašavajući da testiranje treba da bude besplatno za sve.

Prosječna cijena testa se značajno razlikuje među zemljama članicama.

U Holandiji ili Irskoj, cijena PCR testa je između 100 i 160 eura, a u Belgiji oko 50 eura.

Rejnders je međutim rekao da bi ograničavanje cijene testova, ili odluka da oni moraju biti besplatni, predstavljalo ozbiljno miješanje u nadležnost država članica u oblasti javnog zdravlja.

Predlog da će sertifikati važiti dok Svjetska zdravstvena organizacija ne proglasi kraj pandemije takođe je naišao na kritike nekih poslanika. Nikola Prokačini iz grupe Evropski kozervativci i reformisti rekao je da "evropski instrument ne bi trebalo da bude u rukama organizacije izvan EU".

Još jedno pitanje koje izaziva zabrinutost je da li oporavak od kovida garantuje bilo kakav imunitet.

Evropski nadzornik za zaštitu podataka Vojćeh Vjevjorovski rekao je na sjednici Odbora da za to nema mnogo naučnih dokaza.

"Čak i ako je sistem bezbjedan po pitanju zaštite podataka, njegovo funkcionisanje ne treba da vodi stvaranju lažnih očekivanja. Ne možemo da širimo lažne bezbjednosne garancije koje nisu zasnovane na čvrstom naučno dokazanom znanju", rekao je Vjevjorovski.

Preporučujemo za Vas