EU dogovorila hitnu isporuku 50 miliona doza Fajzera

Fon der Lajen je potvrdila da će se Komisija ubuduće oslanjati na vakcine na bazi informacione RNK, "novu tehnologiju, koja je dokazala svoju vrijednost"

9657 pregleda 161 reakcija 5 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u srijedu da je sa kompanijama Fajzer i Biontek postignut dogovor o isporuci 50 miliona doza vakcina u drugom tromjesečju i najavila početak pregovora za treći ugovor o nabavci 1,8 milijardi doza od toga proizvođača za sljedeće dvije godine.

"Zadovoljstvo mi je objaviti da smo postigli dogovor s Biontek/Fajzerom o ubrzanju isporuke 50 miliona doza, koje će biti isporučene u drugom tromjesečju, umjesto u četvrtom", izjavila je Fon der Lajen.

Dodala je da će isporuka tih 50 miliona doza vakcina započeti ovog mjeseca. S tim ubrzanjem isporuke Biontek/Fajzer će u drugom tromjesečju isporučiti ukupno 250 miliona doza vakcina. Tih 50 miliona doza biće raspoređeno zemljama članicama srazmjerno broju stanovnika, prenosi Hina.

Fon der Lajen je potvrdila da će se Komisija ubuduće oslanjati na vakcine na bazi informacione RNK, "novu tehnologiju, koja je dokazala svoju vrijednost".

"Sada ulazimo u pregovore s Biontekom/Fajzerom o trećem ugovoru. Tim ugovorom se predviđa nabavka 1,8 milijardi doza za razdoblje od 2021. do 2023," rekla je predsjednica Komisije.

Neće produžiti ugovor s Astrazenekom

Nešto ranije njemački poslanik u Evropskom parlamentu Peter Lise objavio je da Komisija neće više kupovati vektorske vakcine koja proizvode Astrazeneka i Džonson i Džonson, nego će se ubuduće oslanjati na vakcine na bazi informacione RNK (iRNK/mRNA), koje proizvode Biontek/Fajzer, Moderna i Kjur-Vak (CureVac).

Predsjednica Komisije rekla je da je do sada Evropskoj uniji isporučeno ukupno 126 miliona doza vakcina i da je 100 miliona doza već primijenjeno, a 27 miliona ljudi primilo je dvije doze.

"Što prije dostignemo naš cilj o vakcinaciji 70 odsto odraslog stanovništva u Evropskoj uniji, imamo veće izglede za obuzdavanje virusa", kaže predsjednica Komisije.

Bonus video: