Merkel i Šolc primili vakcinu AstraZeneka

„Imam poverenja u svaku vakcinu koja je odobrena u Nemačkoj. Vakcinacija je odlučujući korak za izlazak iz pandemije. Iskoristite priliku i pridružite se", apelovao je 65-godišnji predsjjednik Njemačke.

6715 pregleda 6 komentar(a)
Merkel, Foto: REUTERS
Merkel, Foto: REUTERS

Danas su se vakcinisali kancelarka Angeal Merkel i vice-kancelar Olaf Šolc. Oboje su primili vakcinu AstraZeneka.

Fotografija na Tviteru i nekoliko redaka teksta: drugačije od mnogih svjetskih političkih lidera, njemačka kancelarka Angela Merkel nije pravila veliku pompu oko toga što se vakcinisala cjepivom švedsko-britanskog proizvođača AstraZeneka.

66-godišnja kancelarka vakcinu je primila u centru za vakcinaciju na nekadašnjem berlinskom aerodromu Tempelhof, gdje se u ovom trenutku isključivo vakciniše tim spornim cjepivom. Trenutno tamo može da se vakciniše oko 3.000 ljudi dnevno - a sada je vakcinisana i Angela Merkel.

„Kad dođem na red, vakcinisaću se, takođe i sa AstraZenekom".

Kancelarka je to više puta ponavljala proteklih nedjelja, znajući koliko je upravo u Njemačkoj redosled vakcinacije osjetljiva tema. Političari u Njemačkoj u svakom slučaju ne navaljuju da se vakcinišu, čak iako nema formalnih primjedbi na vakcinaciju. Kao i kod kancelarke.

Danas se vakcinisao i vice-kancelar, političar Socijldemokrata Olaf Šolc. On se tom prilikom zahalio ljekaraskom timu Bundesvera.

I njemački predsjednik, Frank-Valter Štajnamjer je početkom aprila u jednom saopštenju napisao:

„Imam poverenja u svaku vakcinu koja je odobrena u Nemačkoj. Vakcinacija je odlučujući korak za izlazak iz pandemije. Iskoristite priliku i pridružite se", apelovao je 65-godišnji predsjjednik Njemačke.

Premijer savezne pokrajine Baden-Virtemberg, 72-godišnji Vinfrid Krečman (Zeleni) je jedan od rijetkih njemačkih političara, koji je dozvolio da ga snimaju kamere kada se u martu vakcinisao. I on je primio cjepivo AstraZeneke i brže-bolje saopštio kako je uvjeren u ozbiljnost i dejstvo seruma.

AstraZeneka za starije od 60 godina

Cjepivo švedsko-britanskog proizvođača AstraZeneka je u početku bilo dozvoljeno samo za osobe ispod 60 godina starosti, zbog toga što nije bilo dovoljno podataka o tome kako cjepivo deluje na starije od 60. A onda su počeli da stižu zabrinjavajući izvještaji o moždanim trombozama u nekoliko slučajeva, prvenstveno kod mlađih žena.

Sada se pak AstraZeneka u Njemačkoj daje osobama starijim od 60 godina. Tako da bi sada ovim cjepivom mogao da se vakciniše čitav niz vodećih političara iz te starosne grupe.

Manji skandali lokalnih političara

Njemački vodeći političari se tako i dalje češće vakcinišu u tišini. Sigurno i zbog toga što znaju koliko brzo mogu da nastanu debate o tome da li koriste svoj uticaj i moć da bi sebi pribavili neopravdane privilegije.

Na početku vakcinacije u decembru, zaista je bilo vijesti o tome da su pojedini lokalni političari zaobišli procedure i dobili vakcine. Gradonačelnik Halea u Saksoniji-Anhalt je suspendovan sa funkcije kada se saznalo da se vakcinisao preko reda.

Bonus video: