Rusija zabranila ulazak visokim članovima Bajdenove administracije, protjeraće i pet poljskih diplomata

Zabranjen je ulazak ministrima pravde i unutrašnje bezbjednosti SAD, Meriku Garlandu i Alehandru Majorkasu, savjetnici za unutrašnju politiku Suzan Rajs, šefu Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristoferu Reju i direktorki obavještajnih službi Avril Hejns

10947 pregleda 7 komentar(a)
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Foto: Shutterstock
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Foto: Shutterstock

Rusija je objavila danas da je zabranila ulazak u zemlju za više američkih zvaničnika visokih članova administracija predsjednika Džozefa Bajdena.

Zabranjen je ulazak ministrima pravde i unutrašnje bezbjednosti, Meriku Garlandu i Alehandru Majorkasu, savjetnici za unutrašnju politiku Suzan Rajs, šefu Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristoferu Reju i direktorki obavještajnih službi Avril Hejns.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je takođe da se zabrana ulaska odnosi i na šefa kancelarije zatvora Majkla Kardžavala, bivšeg savjetnika Donalda Trampa Džona Boltona i bivšeg šefa Centralne obavještajne agencije (CIA) Roberta Volzija.

Prema ministarstvu ti zvaničnici su "učestvovali u sprovođenju antiruske linije" koju slijedi američka politika.

Ministarstvo je odlučilo da objavi listu ličnosti proglašenih nepoželjnim, koja je obično držana u tajnosti, zbog tenzija "bez presedana" koje je izazvao Vašington.

Rusija će protjerati pet poljskih diplomata

Ruske vlasti saopštile su danas da će protjerati pet poljskih diplomata kao odgovor na sličnu mjeru Poljske sprovedene u znak solidarnosti sa SAD koje su uvele sankcije Rusiji.

"Primijetili smo koliko je brzo Varšava prihvatila igru američke administracije zahtijevajući odlazak trojice ruskih diplomata iz Poljske. Zauzvrat će pet poljskih diplomata biti protjerano iz Rusije", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Poljske vlasti u četvrtak su saopštile da će protjerati trojicu diplomata u znak solidarnosti sa SAD.

Američka vlada najavila je u četvrtak seriju finansijskih sankcija protiv Rusije i protjerivanje deset ruskih diplomata, kao odgovor na sajber napade i rusko miješanje u predsjedničke izbore u SAD 2020. godine.

Bonus video: