Rusija protjerala ukrajinskog konzula: Optužen da je dobio povjerljivu informaciju iz baze FSB

FSB je ranije saopštila da je uhapsila Sosonjuka tokom sastanka s državljaninom Rusije na kojem je dobio materijal iz baze te vodeće ruske obavještajne agencije. On je u međuvremenu oslobođen

4722 pregleda 0 komentar(a)
Privođenje Sosonjuka, Foto: Screenshot/Youtube
Privođenje Sosonjuka, Foto: Screenshot/Youtube

Rusija je danas naredila ukrajinskom konzulu u Sankt Peterburgu Aleksandru Sosonjuku da napusti tu zemlju, nakon što ga je optužila da je dobio povjerljivu informaciju iz baze ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB).

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obavijestio je otpravnika poslova Ambasade Ukrajine u Moskvi Vasilija Pokotila da Sosonjuk mora da napusti zemlju do četvrtka, prenosi Asošiejted pres.

FSB je ranije danas saopštila da je juče uhapsila Sosonjuka tokom sastanka s državljaninom Rusije na kojem je dobio materijal iz baze te vodeće ruske obavještajne agencije.

On je u međuvremenu oslobođen.

Detalji o povjerljivom materijalu koji je Sosonjuk navodno dobio nisu objavljeni.

Ukrajina je danas, prije nego što je Rusija protjerala njenog diplomatu, saopštila da pritvaranje Sosonjuka predstavlja novu provokaciju Moskve i najavila da će reagovati na odgovarajući način.

Sosonjuk je uhapšen u vrijeme sve većih tenzija između Rusije i Ukrajine, nakon gomilanja ruskih vojnika duž granice sa istočnim dijelom Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih separatista, podržanih od Moskve.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski juče je o rastu tenzija razgovarao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Oni su zajedno pozvali na povlačenje vojnika Rusije sa rusko-ukrajinske granice.

Bonus video: