pretendenti za mjesto lidera konzervativne koalicije

Raste pritisak na Lašeta i Zedera da se dogovore: Ko će biti kandidat za kancelara Njemačke?

Ministarka odbrane Njemačke Anegret Kramp-Karenbauer, koju je Lašet zamijenio na čelu CDU, pozvala je oba kandidata da postignu dogovor

5947 pregleda 0 komentar(a)
Lašet i Zeder, Foto: Screenshot/Youtube
Lašet i Zeder, Foto: Screenshot/Youtube

Dva pretendenta za lidera vladajuće njemačke konzervativne koalicije na predstojećim izborima našla su se danas pod još većim pritiskom da okončaju borbu za moć i dogovore se ko će od njih biti kandidat za nasljednika kancelarke Angele Merkel.

Lideri dvije stranke koje su u višedecenijskoj koaliciji, Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije (CSU), Armin Lašet i Markus Zeder, izrazili su želju da budu kandidati konzervativaca za kancelara na parlamentarnim izborima 26. septembra.

Ankete daju mnogo bolje izglede na izborima Zederu, guverneru Bavarske, ali je Lašet, guverner pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, predsjednik godinama najjače stranke u zemlji.

Ministarka odbrane Njemačke Anegret Kramp-Karenbauer, koju je Lašet zamijenio na čelu CDU, pozvala je danas oba kandidata da postignu dogovor.

"Niko ne može da ih oslobodi ove odgovornosti liderstva", kazala je Kramp-Karenbauer.

Član CDU Fridrih Merc, koga je Lašet u januaru porazio u trci za predsjednika stranke, takođe je pozvao oba kandidata da se dogovore.

"Postignite dogovor. Ovoj zemlji su potrebni dobri izgledi. Ovoj zemlji je potrebno vođstvo", naveo je Merc.

Podjela unutar CDU oko kandidata koalicije za kancelara i dalje otežava odluku koju mnogi traže strahujući da bi nastavak borbe Lašeta i Zedera mogao da nanese dodatnu štetu konzervativcima.

Merkel, kancelarka od 2005. godine, najavila je prije dvije i po godine da se neće kandidovati za peti mandat na čelu vlade.

Kandidat Socijaldemokratske partije Njemačke za kancelara biće ministar finansija Olaf Šolc, dok će Zeleni u ponedjeljak objaviti da li će predložiti Analenu Berbok ili Roberta Habeka, koji su kopredsjednici te stranke.