Lukašenko: Osujetio sam pokušaj državnog udara, pokušaj atentata na mene i moju porodicu...

"Priveli smo grupu, pokazali su nam kako su sve planirali, ja sam ostao nijem. Zatim smo otkrili rad obavještajnih službi koje su jasno bile strane, vrlo vjerovatno CIA i FBI", rekao je Lukašenko u videu koji je objavilo predsjedništvo

15446 pregleda 34 reakcija 35 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je osujetio pokušaj državnog udara i pokušaj atentata na njega i njegovu porodicu, koji su planirale Sjedinjene Američke Države (SAD), i objavio da su uhapšene dvije osobe uz pomoć Moskve.

Bjeloruska bezbjednosna služba (KGB) objavila je sinoć da je u "specijalnoj operaciji" rasturila "organizovanu grupu teroristiškog usmjerenja koja je planirala fizičku eliminaciju predsjednika i njegove porodice" i "organizovanje oružane pobune da bi se preuzela vlast nasilnim putem".

Prema navodima Lukašenka ruska bezbjednosna služba (FSB) u Moskvi je uhapsila dva bjeloruska državljanina, to su politikolog Aleksander Feduta i advokat Juri Zenkovič koji ima i američko državljanstvo.

"Priveli smo grupu, pokazali su nam kako su sve planirali, ja sam ostao nijem. Zatim smo otkrili rad obavještajnih službi koje su jasno bile strane, vrlo vjerovatno CIA i FBI", rekao je Lukašenko u videu koji je objavilo predsjedništvo.

Ni Rusija ni SAD nisu komentarisali ove Lukašenkove tvrdnje.

Šefica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska koja se nalazi u Litvaniji, osudila je provokacije ruskih i bjeloruskih bezbjednosnih službi u koje je su uvučeni građani Bjelorusije i SAD.

Lukašenko na čelu zemlje od 1994. godine već mjesecima je suočen sa protestima kojima se osporava njegov ponovni izbor na mjesto predsjednika na izborima u avgustu prošle godine.

U protestima je učestvovalo desetine hiljada građana više puta na ulicama Minska i drugih gradova prije nego što su postepeno smanjeni poslije stalne represije vlasti.

Većina vođa opozicije su zatvoreni ili primorani da odu u izgnanstvo.

Uprkos evropskim i američkim sankcijama uvedenim prema Lukašenku i visokim zvaničnicima njegove vlade, bjeloruski predsjednik, podržan u Rusiji, ne daje nikakav znak otvaranja prema protestnom pokretu već pojačava svoju represiju.

Bonus video: