Njemci bi mogli dobiti zelenu kancelarku

Analitičari kažu da su šanse za direktnu pobjedu ove ekološke partije i dalje relativno male - mada su Zeleni postali značajna snaga koja je profitirala od zamora njemačkih birača konzervativcima kancelarke Angele Merkel

4455 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Jedna od liderki njemačke partije Zeleni, Anelana Berbok, kazala je juče da će se ona na izborima u septembru kandidovati za njemačku kancelarku, što je prvi put u 40-godišnjoj istoriji da ova ljevičarska partija pretenduje na vodeću poziciju u zemlji.

Berbok, bivša šampiona u skakanju na trampolini, kazala je da će ona ponuditi „novi početak“ i fokus na investiranje u obrazovanje, digitalne i zelene tehnologije.

Analitičari kažu da su šanse za direktnu pobjedu ove ekološke partije i dalje relativno male - mada su Zeleni postali značajna snaga koja je profitirala od zamora njemačkih birača konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

Zeleni, prema istraživanjima, za oko pet procenata zaostaju za konzervativcima, uprkos podjelama u taboru koji vlada Njemačkom 16 godina. Berbok, 40, je u jučerašnjem govoru pokušala da odagna strahove zbog njenog relativnog neiskustva. „Demokratija živi od promjena. Da, nikada nijesam bila kancelarka, niti ministarka“, kazala je ona na konferenciji za novinare.

„Ja se zalažem za obnovu. Drugi se zalažu za status kvo“, kazala je Berbokova. „Mi bismo željeli da predvodimo ovu vladu, ali pošto politika nije ispunjavanje želja, na biračima je da odluče o razmjeru snaga na ovim izborima“, dodala je.

Berbokovu je za kandidata nominovala njena partija, a zvanično je juče to saoppštio drugi stranački lider Robert Habek - u urednom procesu koji je u suprotnosti sa javnim podjelama među konzervativcima.

Konzervativci tek treba da odluče da li će za kandidata za kancelara imenovati Armina Lašeta, lidera demohrišćana (CDU) ili Markus Zedera iz sestrinske bavarske CSU.

„Dok se Lašet i Zeder i dalje bore za kandidaturu, sa potencijalno ogromnom štetom za partiju, Zeleni su pokazali vrhunski politički profesionalizam“, kazao je za Rojters ekonomista ING-a Karsten Brzeski.

Zeleni, partija nastala 1980. godine iz ekološkog pokreta sa kraja 1960-ih i 1970-ih, na vlasti je u jugozapadnoj pokrajini Baden Virtemberg, bivšem uporištu konzervativaca.

Istraživanje javnog mnjenja od prošlog mjeseca pokazalo je da Zelene podržava 23 odsto birača dok bi za Merkelin savez glasalo 27 odsto građana.

Zeleni bi se nakon izbora mogli udružiti sa lijevo orijentisanim socijaldemokratama (SPD), koji prema anketama imaju podršku od 15 odsto birača, i liberalnim Slobodnim demokratama (FDP) koji imaju podršku od devet odsto.

Rojters ističe da je vjerovatniji scenario da Zeleni uđu u vladu kao mlađi partneri Merkelinih konzervativaca.

Olaf Šolc, ministar finansija i kandita SPD-a za kancelara, čestitao je juče Berbokovoj i naveo da se „raduje uzbudljivom i fer takmičenju“.

Bonus video: