Naučnik koji je povezao krvne ugruške i AstraZeneku primao pare od Fajzera i Bajera?

Tim je vodio Pal Andre Holme, profesor Univerzitetske bolnice u Oslu, koji je u proteklih pet godina primio preko milion kruna od Fajzera i Bajera, koji takođe rade na razvoju vakcina i konkurenti su AstraZeneki

21686 pregleda 23 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Norveški naučnik koji je otkrio vezu krvnih ugrušaka i vakcine AstraZeneka pet godina je primao je novac od konkurentske kompanije Fajzer, pišu norveški mediji prethodnih dana, prenosi Nedeljnik.rs.

U naslovu teksta "Norveški istraživači koji stoje iza izvještaja AstraZeneke imali su veze sa konkurentima", koji je objavio norveški portal "omni", navodi se da je nekoliko istraživača koji su stajali iza norveškog izvještaja o neželjenim efektima vakcine AstraZeneka protiv kovid-19 imaju finansijske veze sa konkurentskim farmaceutskim kompanijama.

Tim je vodio Pal Andre Holme, profesor Univerzitetske bolnice u Oslu, koji je u proteklih pet godina primio preko milion kruna od Fajzera i Bajera, koji takođe rade na razvoju vakcina i konkurenti su AstraZeneki. Još tri istraživača su takođe imala slične veze, prenosi Nedeljnik.

Ipak, oni su porekli da imaju veze u vezi sa izvještajem koji je predstavljen u magazinu "New England Journal of Medicine".

Istraživači vjeruju da veze nisu bile relevantne u tom kontekstu, ali priznaju da su trebale biti transparentnije, prenosi Nedeljnik.

Bonus video: