Pad podrške nakon izbora Lašeta

Njemački konzervativci izabrali opreznog centristu za kandidata za nasljednika Angele Merkel

3495 pregleda 1 komentar(a)
Potrebno jedinstvo u taboru konzervativaca: Armin Lašet, Foto: Reuters
Potrebno jedinstvo u taboru konzervativaca: Armin Lašet, Foto: Reuters

Njemački konzervativci podržali su juče Armina Lašeta, opreznog centristu, za svog kandidata za nasljednika Angele Merkel na poziciji kancelara na izborima u septembru, što se odmah negativno odrazilo na njihovu podršku među biračima.

Lašet, lider demohrišćana (CDU) osvojio je kandidaturu ispred svog popularnijeg bavarskog rivala Markusa Zedera, lidera sestrinske CSU. Lašet će predvoditi savez CDU i CSU na izborima 26. septembra.

Zeder je priznao poraz pošto su visoki članovi CDU podržali Lašeta, 60, na napetom sastanku tokom noći na kojem su izrazili bojazni za budućnost bloka bez Merkelove, koja ih je odvela u četiri uzastopne pobjede.

„Kocka je bačena - Armin Lašet će biti kandidat Saveza za kancelara“, kazao je Zeder novinarima. „Nazvao sam Lašeta i čestitao mu“, dodao je Zeder. „U ime CSU i moje lično, želim Arminu Lašetu uspjeh u teškom zadatku koji je pred njim i nudim podršku CSU“.

Podrškom Lašetu, za kojeg se smatra da nije harizmatičan i da je loše reagovao u pandemiji, elita CDU je pokazala da joj je prioritet dominacija njihove partije u konzervativnom bloku i da će prije pristati na rizik od izbornog poraza nego da preda vlast bavarskim mlađim partnerima.

Istraživanje objavljeno prošlog petka pokazalo je da 72 odsto konzervativnih birača u Njemačkoj smatra da je 54-godišnji Zeder bolji kandidat za kancelara. Lašeta očekuje borba za pridobijanje birača koji nijesu impresionirani postupcima vlade tokom pandemije.

Lašet je juče pozvao konzervativni blok da se ujedini. „CDU neće pobijediti na ovim izborima bez CSU, kao ni obratno“, kazao je on i istakao potrebu za smanjenje njemačkog javnog duga nakon završetka pandemije.

U međuvremenu juče objavljeni rezultati ankete pokazali su da partija Zeleni uživa veću podršku njemačkih birača od konzervativaca.

Istraživanje koje je sprovela agencija Forsa za RTL televiziju pokazalo je pad podrške konzervativcima za sedam procenata, na 21 odsto, dok je podrška Zelenima, koji su u ponedjeljak saopštili da će njihova kandidatkinja na izborima biti Analena Berbok, porasla za pet odsto, na 28 procenata.

„Kandidovanje Analene Berbok i Armina Lašeta u velikoj mjeri utiče na političko raspoloženje”, kazao je istraživač javnog mnjenja Manfred Gelner, dodajući da dok birači na Berbokovu gledaju blagonaklono, izbor Lašeta je imao negativan uticaj za konzervativce.

Forsa je saopštila da je od ukupno 3 505 ispitanika koji su učestvovali u istraživanju, njih 1 502 na pitanja odgovaralo juče nakon saopštenja konzervativaca da će njihov kandidat biti Lašet.

Merkel je juče čestitala Lašetu i kazala da se „raduje njihovoj saradnji u narednim mjesecima“.

Lašet se smatra kandidatom koji će vjerovatno nastaviti pravcem koji je zacrtala Merkelova, međutim analitičari tvrde da on neće imati njen autoritet na međunarodnoj sceni koji je građen 16 godina.

„U pogledu inostrane politike, Angelu Merkel je teško zamijeniti“, kazao je za Rojters Tomas Gitzel ekonomista u VP banci. „Armin Lašet neće uspjeti u tome i vjerovatno neće ni željeti. Budući fokus će biti na unutrašnjoj politici“

Bonus video: