EU postigla dogovor o zakonu o klimi

"Naše političko opredjeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je takođe zakonska obaveza", rekla je Ursula fon der Lajen

2356 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pregovarači Savjeta Evropske unije i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 55 odsto u odnosu na 1990. godinu.

“Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Evropskog zelenog plana. Naše političko opredjeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je takođe zakonska obaveza", rekla je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Prema postignutom dogovoru, cilj je gasove koji izazivaju efekat staklene bašte do 2030. smanjiti za 55 odsto, u odnosu na sadašnjih 40. Dogovorom je potvrđen stav Evropskog savjeta, koji je u decembru prošle godine podržao predlog Komisije o 55-postotnom smanjenju, dok je početna pozicija Evropskog parlamenta bila 60 odsto, prenosi Hina.

"Današnji sporazum takođe pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju s klimatskom krizom. Kad se svjetski lideri okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom viješću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu", izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timermans.

U pregovorima između predstavnika država članica i Evropskog parlamenta u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo nikakvog napretka, sve do posljednjeg sastanka, koji je počeo juče rano popodne, a završio danas u pet sati ujutro. Zakon još treba da formalno potvrde Savjet i Evropski parlament.

Bonus video: