ODGOVOR NA POVLAČENJE AKREDITACIJA NOVINARIMA TELEVIZIJE RT

Ruska Duma priprema propise: Zabraniće pristup američkim medijima koji su označeni kao strani agenti?

Administrativni odbor Državne dume predložio je da donji dom glasa o toj mjeri u srijedu, a gornji dom ruskog parlamenta, Savjet Federacije, planira da povuče sličan potez tokom decembra
0 komentar(a)
Ruska Duma, Foto: Reuters
Ruska Duma, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2019. 06:04h

Ruski poslanici su pripremili nove propise koji će zabraniti pristup donjem domu parlamenta američkim medijima koji su označeni kao strani agenti, kao odgovor na povlačenje akreditacija novinarima ruske televizije RT u Kongresu SAD.

Administrativni odbor Državne dume predložio je da donji dom glasa o toj mjeri u srijedu, a gornji dom ruskog parlamenta, Savjet Federacije, planira da povuče sličan potez tokom decembra.

Komitet Kongresa SAD koji se bavi akreditovanjem televizijskih novinara jednoglasno je u srijedu odlučio da povuče akreditacije za televiziju RT koju finansira Kremlj, pošto je ta medijska kuća postupila po američkom zahtjevu i registrovala se kao "strani agent".

Rusija je taj potez američkog Kongresa osudila kao gušenje slobode medija i usvojila novi zakon koji omogućava ruskim vlastima da međunarodne medijske kuće označe kao "strane agente".

Odluku o tome donosi Ministarstvo pravde Rusije.

Američke obavještajne službe tvrdile su da je televizija RT bila sredstvo Kremlja za miješanje u proces američkih predsjedničkih izbora 2016. godine. Moskva negira bilo kakvu umiješanost.

Strani dopisnici u Rusiji mogu da pristupe ruskom parlamentu i nekim vladinim agencijama na osnovu medijskih akreditacija koje izdaje rusko Ministarstvo vanjskih poslova.