Broj telefona Borisa Džonsona 15 godina bio na internetu

Oni koji su danas zvali premijerov broj čuli su poruku sa automata u kojoj se kaže da je telefon "isključen" i poručuje im da pokušaju kasnije ili da pošalju poruku

9689 pregleda 5 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters

Britanska vlada umanjila je danas navode o bezbjednosnom riziku nakon što je objavljeno da je broj mobilnog telefona premijera Borisa Džonsona bio dostupan na internetu 15 godina.

Portal Popbič (Popbitch) posvećen poznatim ličnostima objavio je da je Džonsonov broj telefona objavljen u novinskim izvještaju 2006. godine kada je bio poslanik Konzervativne stranke i ministar opozicije za visoko obrazovanje.

Oni koji su danas zvali premijerov broj čuli su poruku sa automata u kojoj se kaže da je telefon "isključen" i poručuje im da pokušaju kasnije ili da pošalju poruku.

Vlada je demantovala da je došlo do propusta u bezbjednosti.

Ministarka unutrašnjih poslova Viktorija Atkins insistirala je na tome da premijer "zna svoju odgovornost kada je u pitanju nacionalna bezbjednost" i kritikovala je medije zbog otkrivanja činjenice da je broj dostupan javnosti.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Piter Rikets rekao je da bi taj broj, ako je javno dostupan, mogle da koriste za prisluškivanje neprijateljske države", a možda i drugi nedržavni akteri, poput sofisticiranih kriminalnih bandi".

Džonson se već suočavao sa kritikama zbog razmjenjivanja poruka putem Vocapa (WhatsApp) sa biznismenima i lobistima.

Negirao je da je učinio bilo šta loše kada se prošle godine dopisivao sa biznismenom Džejmsom Dajsonom i obećao da će "srediti" poreske olakšice za njegovu kompaniju ako pristane da proizvede respiratore za Nacionalnu zdravstvenu službu.

Bonus video: