kontramjera

Rusija uvela sankcije zvaničnicima Evropske unije

Ministarstvo na čijem je čelu Sergej Lavrov optužilo je EU za pokušaj kažnjavanja Moskve zbog njenih "nezavisnih spoljnih i unutrašnjih politika" i za pokušaj obuzdavanja razvoja Rusije "nezakonitim ograničenjima"

9525 pregleda 15 komentar(a)
Lavrov, Foto: Reuters
Lavrov, Foto: Reuters

Rusija je uvela sankcije protiv osam zvaničnika EU, u znak odmazde zbog kaznenih mjera koje je Brisel uveo ruskim zvaničnicima umiješanim u zatvaranje opozicionara Alekseja Navaljnog.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je zabranilo ulazak u zemlju predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, potpredsjednici Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Veri Jurovoj i drugim zvaničnicima država članica Unije.

Ministarstvo na čijem je čelu Sergej Lavrov optužilo je EU za pokušaj kažnjavanja Moskve zbog njenih "nezavisnih spoljnih i unutrašnjih politika" i za pokušaj obuzdavanja razvoja Rusije "nezakonitim ograničenjima".

"Svi naši predlozi za rješavanje problema između Rusije i EU kroz direktan dijalog konzistentno bivaju ignorisani ili odbacivani", navelo je rusko Ministartsvo.

Sankcije su odgovor na slične mjere koje je EU uvela protiv šest ruskih zvaničnika u martu, odgovornih za zatvaranje Navaljnog, najpoznatijeg protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Navaljni je uhapšen 17. januara, odmah pošto se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja sovjetskim nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti odbacuju te tvrdnje i dovode u pitanje i samo njegovo trovanje, koje je potvrdilo nekoliko evropskih laboratorija.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dvije i po godine zatvora, preinačivši mu uslovnu kaznu iz 2014. godine u zatvorsku, jer se nije na vrijeme javio nadležnom organu, u vrijeme dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja. Osuđujuću presudu za prevaru iz 2014. godine Navaljni ocjenjuje kao politički motivisanu.

Zatvaranje Navaljnog dodatno je zateglo odnose Rusije sa Zapadom koji su pali na najniži nivo od kraja Hladnog rata poslije ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine. Odnosi su dodatno zakomplikovani poslije optužbi Brisela i Vašingtona da se Moskva miješala u izbore u drugim zemljama i da je odgovorna za hakerske napade.

Preporučujemo za Vas