Liderka bjeloruske opozicije posjetila Sloveniju, uskoro predsjedavajuću EU

"Izuzetno je važno da Bjelorusija bude visoko na agendi međunarodne zajednice dok se teško bori za demokratske promjene"

7865 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Liderka bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska pozvala je danas u Ljubljani da borba za demokratiju u Bjelorusiji protiv autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka ostane u međunarodnom fokusu.

Tihanovska, koja je u egzilu od parlamentarnih izbora u Bjelorusiji, tokom posjete Sloveniji koja u julu preuzima predsjedavanje EU, razgovarala je sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Anžeom Logarom.

"Izuzetno je važno da Bjelorusija bude visoko na agendi međunarodne zajednice dok se teško bori za demokratske promjene", rekla je Tihanovska poslije sastanka sa Logarom.

Ona je upozorila na teško stanje zatvorenih pripadnika pokreta za demokratske promjene u Bjelorusiji, rekavši da se tamo dešavaju zvjerstva i mučenja zatvorenika i navela da su demokratski izbori jedini izlaz iz krize.

Logar je izrazio podršku održavanju slobodnih i poštenih izbora u Bjelorusiji, uz međunarodne posmatrače.

On je rekao da će Slovenija nastojati da situacija u Bjelorusiji bude visoko na agendi EU.

"Takode ćemo tražiti mogućnosti da objasnimo našim partnerima i međunarodnim organizacijama koliko je važna borba za demokratizaciju u Bjelorusiji", rekao je Logar.

Bonus video: