Britanac otrovan novičokom izašao iz bolnice

Rouliju i njegovoj partnerki Don Stardžis pozlilo je 30. juna u gradiću Ejmsberiju pošto su, prema navodima britanskih zvaničnika, bili izloženi novičoku kada su došli u kontakt sa bočicom za koju se vjeruje da je bila korišćena u martovskom napadu u obližnjem Solsberiju
50 pregleda 0 komentar(a)
Policija, Salisburi, Foto: Reuters
Policija, Salisburi, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2018. 19:45h

Žrtva trovanja nervnim agensom novičokom, Britanac Čarli Rouli izašao je iz bolnice, saopštili su danas zvaničnici Velike Britanije.

Predstavnica bolnice u Solsberiju Lorna Vilkinson rekla je danas da je Rouli (45) pušten kući, navodi Asošiejted pres.

Rouliju i njegovoj partnerki Don Stardžis pozlilo je 30. juna u gradiću Ejmsberiju pošto su, prema navodima britanskih zvaničnika, bili izloženi novičoku kada su došli u kontakt sa bočicom za koju se vjeruje da je bila korišćena u martovskom napadu u obližnjem Solsberiju.

U Solsberiju, udaljenom 13 kilometara od Ejmsberija, 4. marta su u nesvjesnom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija. Oni su se oporavili i pušteni su iz bolnice prije trovanja Roulija i Stardžis.

Stardžis (44) je umrla u bolnici 8. jula.

Bočica za koju se vjeruje da je izvor smrtonosne supstance pronađena je 11. jula tokom pretresa Roulijeve kuće u Ejmsberiju, a naučnici su potvrdili da se u njoj nalazio novičok, smrtonosni nervni agens proizvođen u nekadašnjem Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata.

London je optužio Rusiju za trovanje Sergeja i Julije Skripalj, kao i za slučajno trovanje Roulija i Stardžis. Moskva te optužbe odbacuje.

Taj slučaj je doveo do velike diplomatske krize između Moskve i Zapada i do uzajamnog protjerivanja stotina diplomata.

Kako djeluje nervni agens "novičok" pogledajte u videu ispod:

JWPlayer video mesto

Bonus video: