U ZNAK SOLIDARNOSTI

Češki premijer traži od članica EU da protjeraju makar po jednog ruskog diplomatu

Češka je 17. aprila zbog Vrbjetica protjerala 18 ruskih diplomata, one za koje ima pouzdane dokaze da su obavještajci, Rusija je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata

6209 pregleda 11 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters

Češki premijer Andrej Babiš zatražio je od zemalja članica Evropske unije na neformalnom samitu u Portugalu da u znak solidarnosti sa Češkom u njenom diplomatskom ratu sa Rusijom protjeraju po jednog ruskog diplomatu.

"Moramo uvijek da uzimamo da kada je napadnuta jedna zemlja članica da su u stvari napadnuti svi. Takođe sam zatražio da razmotre da protjeraju po jednog diplomatu. Vidjećemo na sledećem samitu kako će se prema tome postaviti", kazao je Babiš danas češkim novinarima na samitu u Portu.

Afera oko eksplozije municije u magacinima u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine za koju su zahvaljujući novim dokazima policije i obavještajnih službi, češke vlasti 17. aprila osumnjičile agente ruske GRU, istu dvojicu koji se sumnjiče za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Solsberiju 2018. godine, na dnevnom je redu tek sledećeg samita EU krajem maja.

Babiš je, međutim, pokrenuo debatu već sinoć na večeri premijera i predsjednika zemalja EU o toj aferi koja je započela češko-ruski diplomatski rat, a kazao je da su se opširno uključili u nju i njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Češka je 17. aprila zbog Vrbjetica protjerala 18 ruskih diplomata, one za koje ima pouzdane dokaze da su obavještajci, Rusija je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata.

Pošto je to potpuno paralisalo rad male češke ambasade u Moskvi, zvanični Prag iskoristio je Bečku konvenciju da naloži da se i ogromna ruska ambasada u Pragu svede na sedam diplomata i 25 administrativnih zaposlenih koliko je ostalo Česima u Moskvi, te do kraja maja preko 60 osoblja ruske ambasade mora da se povuče iz Praga, ali nisu označeni kao persona non grata.

NATO i EU izrazile su solidarnost i odmah podržale Češku u njenoj osudi tih eksplozija koje su Babiš ali i drugi zvaničnici izuzev češkog predsjednika Miloša Zemana označili za teroristički napad strane države na Češku u kome su poginule dvije osobe a materijalna šteta dostigla desetine miliona eura, pošto je sanacija trajala šest godina.

Neke članice EU, kao Slovačka ili baltičke zemlje, u znak solidarnosti sa Češkom protjerale su ruske diplomate a još prije izbijanja afere Vrbjetice počelo je manje uzajamno protjerivanje između Poljske i Rusije, koje je sada zahvatilo i novinare, pošto je ovih dana dopisnik poljske televizije u Moskvi obaviješten da mu neće biti produžene akreditacija i boravišna dozvola.

Druge zemlje, međutim, ne žure da se sa Češkom solidarišu baš protjerivanjem ruskih diplomata kao što su masovno učinile poslije napada na Sergeja Skripalja a da neće zbog Češke ulaziti u takav sukob sa Rusijom otvoreno su najavili i neki od saveznika koji bi Češkoj trebalo da budu najbliži, kao Mađarska.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kazao je za poljsku privatnu televiziju Polsat da Mađarska neće protjerivati ruske diplomate jer je već dovoljna solidarnost sa Češkom koju je izrazila preko zajedničke deklaracije šefova diplomatija, zatim predsjednika parlamenata i potom i premijera Višegradske grupe u kojoj su osudili umiješanost ruskih agenata u eksplozije municije u Vrbjeticama kao čin agresije Rusije na evropskom tlu.

"Mi protjerujemo diplomate kada imamo dokaze da rade protiv naših nacionalnih interesa ili naših propisa. Tada proterujemo diplomate. Mislim da smo u ovom slučaju izrazili jasno našu solidarnost preko deklaracije i smatram da je to dovoljno sa naše strane", kazao je Sijarto u intervjuu koji danas objavljuje Polsat.

U deklaraciji koju su usvojili 26. aprila premijeri V4 osudili su "nelegalne i brutalne aktivnosti ruskih obavještajaca" i poručili da neće dozvoliti da to izazove podjele u Evropi.

"Zemlje Višegradske grupe su odlučno da zajedno sa drugim zemljama članicama Evropske unije preduzmemo mjere da pojačamo našu otpornost", stoji u deklaraciji.

Preporučujemo za Vas