održan kongres

Olaf Šolc kandidat socijaldemokrata za kancelara

Prema anketama, SPD na izborima 2021. ne stoji baš najbolje

1807 pregleda 0 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Delegati na prvom digitalnom kongresu Socijaldemokrata velikom većinom su potvrdili Olafa Šolca kao kandidata za kancelara Njemačke za savezne izbore 26. septembra 2021. Od 545 datih glasova, više od 96 odsto pripalo je Šolcu, ministri finansija i vicekancelaru.

To je rezultat koji 62-godišnjak baš nije mogao da očekuje. U SPD-u je prije na desnom krilu. A u pogledu sadržaja, stranka se posljednjih mjeseci značajno pomjerila ulijevo. Na primjer kada govore da žele da redukuju izdvajanja za naoružanje i NATO, kada se izjašnjavaju protiv upotrebe naoružanih bespilotnih letjelica u Bundesveru i da atomsko oružje stacionirao na zapadu republike treba da se povuče. To je izraženo i u izbornom programu, koji je kongres stranke u nedjelju donio gotovo jednoglasno. U njemu se izražava da „opšte dobro ponovo ima prednost nad profitom pojedinih", kako je to rekao Kevin Kinert.

Predsjedavajućima treba Šolc – i obratno

Olaf Šolc je za SPD-ovog kandidata za kancelara nominovan u avgustu 2020. Iako je karijeru izgradio kao senator za unutrašnje poslove i gradonačelnik Hamburga, savezni ministar rada i danas savezni ministar finansija, na glasanjima za partijske funkcije uvijek je bilježio loše rezultate.

Olaf Šolc je premalo lijevo, previše suzdržan, kontrolisan i trezven da bi bio omiljen u SPD. 2019. je hteo da postane predsjednik partije i izgubio je od dvoje autsajdera – Saskije Esken i Norberta Valter-Borjansa. Dvoje drugova, koji su nastupili sa eksplicitno lijevim zahtjevima i obećali da će SPD politički prestrojiti.

Bilo je žestoko iznenađenje kada su Esken i Valter-Borjans u avgustu Šolca predstavili kao kanididata za kancelara. Sigurno znajući da sami nemaju šanse kod birača.

Ojačano lijevo krilo partije želi da vidi razultate. U izbornoj kampanji treba jasno da se vidi da Socijaldemokrate žele da u budućnosti urade mnogo toga drugačije, da na umu imaju nove političke ciljeve. Šolcu pak, koji sa svojim dugogodišnjim iskustvom u vlasti ponekad djeluje kao prirodno nasljeđe Angele Merkel, to teško pada.

Moguće je vladati i bez Unije

Olaf Šolc želi da u kampanju uđe bez takozvanog kabineta u sjenci. U SPD se stoga govori o tome da se oko Šolca postavi tim vodećih Socijaldemokrata, eksperata u različitim oblastima. To treba da budu drugovi i drugarice različitih temperamenata, kako bi Šolca dopunili u emotivnom smislu. Jer, njegov najveći deficit je i dalje nedostatak strastvenosti. Šolc nema harizmu i ne može da oduševi ljude.

Šanse Socijaldemokrata? Prema anketama, SPD na izborima 2021. ne stoji baš najbolje. Aktuelna podrška varira između 14 i 16 procenata. To bi bilo dakle treće mjesto, daleko iza Zelenih i Unije CDU/CSU.

No, uprkos tome Olaf Šolc nastupa pobjednički. „Moguće je vladati Njemačkom i bez učešća CDU i CSU", kaže mirno.

Preporučujemo za Vas