"efikasna protiv različitih sojeva koronavirusa"

Nema naznaka da je potrebna nova formula za vakcinu Fajzer/Biontek

"Do danas nema naznaka da je neophodna adaptacija trenutne vakcine Biontek protiv glavnih identifikovanih sojeva", saopštila je laboratorija, dodajući da ipak razvija "sveobuhvatnu strategiju za suočavanje sa tim sojevima ukoliko bude potrebno u budućnosti"

5020 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njemačka laboratorija Biontek saopštila je danas da je njena vakcina efikasna protiv različitih sojeva koronavirusa pošto nijedna studija u ovoj fazi ne ukazuje na potrebu za novom formulom.

"Do danas nema naznaka da je neophodna adaptacija trenutne vakcine Biontek protiv glavnih identifikovanih sojeva", saopštila je laboratorija, dodajući da ipak razvija "sveobuhvatnu strategiju za suočavanje sa tim sojevima ukoliko bude potrebno u budućnosti".

Laboratorija navodi da je u martu počela testiranje "modifikovane verzije" postojeće vakcine.

"Cilj ove studije je da istražimo put koji bi Biontek i Fajzer sledili ako bi se SARS-CoV-2 dovoljno promijenio da zahtijeva ažuriranje vakcine", dodaje se u saopštenju.

U toku je procjena kako bi se vidio uticaj moguće treće doze na produženje imuniteta i zaštitu od sojeva koronavirusa.

Izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin rekao je u aprilu da je vakcina efikasna protiv indijske varijante koronavirusa.

Vakcina Biontek/Fajzer prva je dobila odobrenje na Zapadu i isporučuje je u više od 90 zemalja širom svijeta.

Laboratorija planira da poveća proizvodnju kako bi dostigla tri milijarde doza do kraja godine, u odnosu na 2,5 milijarde doza koliko je ranije planirano.

Preporučujemo za Vas