U pandemiji kovid-19 Češka smjenjuje već četvrtog ministra zdravlja

"To zovem recikliranje političkih leševa. Adam Vojteh je podnio ostavku jer je zbog njegove nesposobnosti krenuo drugi talas pandemije. Ne smijemo da zaboravimo i preskupe javne nabavke"

2014 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Češka u pandemiji kovid-19 mijenja već četvrtog ministra zdravlja, Petra Arenbergera, koji je danas podnio ostavku nakon skandala da u svom pregledu imovine kao ministar nije priznao da ima milione eura prihoda iz kliničkih studija novih ljekova, a umjesto preko 60 nekretnina koje posjeduje, priznao je samo dvije.

"Odlazi, potvrdio mi je da podnosi ostavku. Objasnio je da je cijela porodica pod pritiskom. Zamijeniće ga do izbora na jesen jedan od prethodnih ministara, Adam Vojteh", kazao je danas češki premijer Andrej Babiš, a posle je i sam Arenberger na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku.

Još prošle sedmice, kada je Babiš zatražio od ministra Arenbergera da objasni nevjerovatne prihode koje je kao direktor Vinohradske bolnice u Pragu imao i zašto je kliničke studije radio u svojoj privatnoj praksi, predsjednik Miloš Zeman je rekao Babišu da će potvrditi smjenjivanje ministra.

Petr Arenberger ugledni je ljekar dermatolog, a za razliku od prethodnih ministara zdravlja od početka pandemije, funkcije ga nisu koštali sporovi sa premijerom kako se boriti sa pandemijom, ni lična arogancija, već to što se pokazalo da je krio da se nevjerovatno obogatio, ne samo kliničkim studijama ljekova od kojih je mogla da zarađuje bolnica, već što je još kao zamjenik direktora bolnici dao u zakup svoju nekretninu za arhiv.

Arenbergorov prethodnik Jan Blatni, koji je vodio ministarstvo u najtežim trenucima pandemije, od jeseni do kraja marta, kada je Češka vodila na svjetskim crnim listama žrtava kovida-19 na milion stanovnika i do sada je preminulo preko 30.000 zaraženih virusom korona, smijenjen je na pritisak predsjednika Zemana jer je uporno odbijao rusku vakcinu Sputnjik V, za koju je šef države lobirao, sve dok ne dobije registraciju u EU.

Češki ljekari i komentatori ocjenjuju Blatnog kao najboljeg od sve četvorice ministara koje je Češka imala tokom pandemije i jedinog koji je uspijevao da se koliko-toliko suprostavi miješanju premijera u posao epidemiološkog tima i kriznog štaba.

Još kraće od Arenbergera koji je na funkciji izdržao mjesec i po dana na čelu ministarstva bio je u jesen vojni ljekar, epidemilog Roman Primula, koji je morao da ode nakon mjesec i nedjelju dana posle skandala kada su ga novinari tabloida Blesk snimili kako sam krši mjere koje je naredio Česima, kreće se bez zaštitne maske i izlazi na večeru u restoran koji nije smio da bude otvoren.

Bivši ministar zdravlja Adam Vojteh koji se ponovo vraća na funkciju, ostavku je podnio u septembru kada je po preporukama epidemiologa zbog prijetećeg drugog talasa pandemije riješio da se uvede obaveza nošenja zaštitne maske i pooštre sanitarne, a premijer Andrej Babiš se lično umiješao jer su se bližili regionalni izbori početkom oktobra, ali kada su statistike počele iz dana u dan da se pogoršavaju oštrije sanitarne mjere morale su ipak da budu uvedene.

Premijer je riješio da reciklira ministre, vrte se u krug kao 12 apostola na starinskom satu Orloj u Pragu, prvi su komentari češke opozicije.

"To zovem recikliranje političkih leševa. Adam Vojteh je podnio ostavku jer je zbog njegove nesposobnosti krenuo drugi talas pandemije. Ne smijemo da zaboravimo i preskupe javne nabavke", poručio je na Tviteru potpredsjednik opozicionih čeških demohrišćana Tomaš Zdehovski.