Njemački poslanici pri EU upozoravaju: „Kina kupuje utucaj na EU“

„U investicijama Kine u Istočnu Evropu se skriva opasnost rastućeg cijepanja EU“, kazao je Lange, predsjednik odbora za privredu EU-Parlamenta
50 pregleda 4 komentar(a)
samit inicijative 16+1, Foto: Beta/AP
samit inicijative 16+1, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2017. 15:39h

Za Evropu zaduženi političari SPD i CDU/CSU se brinu zbog rastućeg uticaja Kine na EU. Povodom današnjeg sastanka premijera Kine Li Keqianga sa kolegama iz 16 država centralne i jugoistočne Evrope u Budimpešti, je član EU-Parlamenta Bernd Lange (SPD) upozorio na negativne posljedice, prenosi njemački Fokus.

„U investicijama Kine u Istočnu Evropu se skriva opasnost rastućeg cijepanja EU“, kazao je Lange, predsjednik odbora za privredu EU-Parlamenta.

„Za plašiti se je da Kina svojom podrškom za istočnoevropske zemlje posredno kupuje uticaj na evropsku politiku“, naglasio je Lange.

Ovaj političar iz SPD zahtijeva da se dobro otvore oči kod protoka novca iz Kine.

„EU-Komisija i vlade država članica moraju da ispitaju, kojim ciljevima kineske investicije streme u Evropi.“ Kineski privredni angažman često potkopava evropske vrednosti i principe, naglasio je Lange.

Manfred Veber (CSU), šef EVP narodnjačkog, najbrojnijeg kluba poslanika EU-Parlamenta naglašava neophodnost bliskije saradnje sa Kinom.

„Evropa i Kina nose sve veću zajedničku odgovornost za svjetsku zajednicu“, kaže Veber. Istovemeno on upozorava da se mora zajednički, skupa nastupati prema Pekingu.

„Kad se već o tome radi, Evropska Unija mora da nastupi kao jedna cjelina. Samo tako imamo neophodnu težinu da bi naše ideje i interese mogli da realizujemo prema kineskom državnom vođstvu, koje je sve više samouvjereno“, naglašava Veber.

Samit Kina-Centralna-Istočna Evropa (16+1) se organizuje od 2012, jednom godišnje. U središtu pažnje su infrastrukturnu projekti u regionu. Na njemu učestvuje 11 država EU: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Sem njih, tu su i pet država koje nisu članice EU: Crna Gora, Srbija, Albanija, Bosna-Hersegovina, Makedonija.

Bonus video: