objavio danski državni medij pozivajući se na devet neimenovanih izvora

NSA preko Danske špijunirala Merkel, Štajnmajera i visoke zvaničnike Švedske, Norveške i Francuske?

U novom izvještaju navodi se da je NSA imala pristup porukama i telefonskim razgovorima kroz danske internet kablove

17714 pregleda 18 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Američka služba za nacionalnu bezbjednost (NSA) koristila je svoje partnerstvo sa danskom obavještajnom jedinicom kako bi špijunirala visoke zvaničnike susjednih zemalja, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel, objavio je danski državni medij, prenosi agencija Rojters.

Otkrića su rezultat interne istrage danske obavještajne službe iz 2015. godine o ulozi NSA u partnerstvu, rečeno je iz danske televizije uz pozivanje na devet neimenovanih izvora.

NSA
NSAfoto: Shutterstock

Prema podacima istrage koja je pokrivala 2012. i 2014. godinu NSA je koristila dansku mrežu za špijuniranje zvaničnika u Švedskoj, Norveškoj, Francuskoj i Njemačkoj, uključujući i bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Franka Valtera Štajnmajera koji od 2017. služi kao predsjednik zemlje.

Štajnmajer
Štajnmajerfoto: Reuters

Kako navodi BBC, slične optužbe objavljene su i 2013. godine, nakon što su zbog Edvarda Snoudena procurili podaci prema kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD) navodno prisluškivala telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

Nakon što je otkrio informacije o programima NSA, Snouden je pobjegao iz SAD i dobio azil u Rusiji.

U novom izvještaju navodi se da je NSA imala pristup porukama i telefonskim razgovorima kroz danske internet kablove.

Glasnogovornik njemačke kancelarke rekao je da su ovih optužbi postali svjesni tek kada su ih novinari upitali za to, te su odbili komentarisati.

Danska ministarka odbrane Trine Bramsen odbila je u medijima da komentariše, kako se navodi, "špekulacije" o obavještajnim stvarima.

"Općenito mogu reći da ova vlada ima isti stav kao i što je bivši premijer rekao 2013. i 2014. godine: sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika je neprihvatljivo", rekla je ona za Rojters.

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist rekao je za švedski SVT da "zahtjevaju potpune informacije".

Francuski ministar za evropska pitanja Klemen Baune rekao je da izvještaj danskog medija treba biti provjeren i da će, ukoliko to bude potvrđeno, biti "ozbiljna" stvar.

Danska, bliski saveznik SAD domaćin je nekoliko ključnih stanica za podmorske internet kablove za i od Švedske, Norveške, Njemačke, Holandije i Velike Britanije.

Preporučujemo za Vas