Budimpešta dobila Ulicu ujgurskih mučenika

Preimenovane ulice se nalaze u oblasti gdje kineski Fudan univerzitet planira da otvori kompleks u kojem nudi postdiplomske programe liberalnih umjetnosti, medicine, biznisa i inžinjeringa za 6000 studenata.

4598 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Liberalni opozicioni gradonačelnik Budimpešte saopštio je juče da će preimenovati ulice mađarske prijestonice u blizini mjesta gdje je planiran kineski univerzitetski kompleks kako bi na taj način odao poštu onima čija ljudska prava krši Peking.

Jedna ulica će biti imenovana po dalaj lami, duhovnom lideru Tibeta, kojeg Peking smatra opasnim separatistom. Druga će biti nazvana „Ulica ujgurskih mučenika“ po uglavnom muslimanskoj etničkoj grupi za koju Vašington i druge zapadne prijestonice tvrde da je žrtva kineskog genocida, a treća će biti nazvana „Ulica slobodnog Hong Konga“. Četvrta ulica će, kako prenosi Rojters, biti imenovana po kineskom katoličkom biskupu koji je u zatvoru.

Preimenovane ulice se nalaze u oblasti gdje kineski Fudan univerzitet planira da otvori kompleks u kojem nudi postdiplomske programe liberalnih umjetnosti, medicine, biznisa i inžinjeringa za 6000 studenata.

„Ovaj Fudan projekat doveo bi u pitanje mnoge vrijednosti koje se Mađarska obavezala da će poštovati prije 30 godina“ kada je pao komunizam, kazao je gradonačelnik Gergelj Karačonj, liberalni opozicioni političar koji sljedeće godine planira da se kandiduje protiv Viktora Orbana, mađarskog desničarskog premijera.

Liberalni protivnici optužuju Orbana da se dodvorava Kini i Rusiji, dok istovremeno ljuti evropske saveznike gušeći nezavisnost pravosuđa i slobodu medija.

Centralni evropski univerzitet, vodeći privatni univerzitet u Mađarskoj, premjestio je većinu djelatnosti u susjednu Austriju 2019. godine nakon što je Orbanova vlada usvojile izmjene zakona koje ugrožavaju status te ustanove i pokrenula javnu kampanju mržnje protiv njenog osnivača, biznismena Džordža Soroša.

Karačonj je kazao novinarima da će kineski univerzitetski kompleks koštati mađarske poreske obveznike skoro dvije milijarde dolara i da dovodi u pitanje raniji dogovor sa vladom o izgradnji Studentskog grada za mađarske studente u toj četvrti.

Izgradnja Studentskog grada bila je jedan od uslova da Budimpešta i njeni distrikti, kojima upravlja opozicija, podrži organizaciju Svetskog prvenstva u atletici i izgradnju atletskog stadiona Ferencvaroš.

Za izgradnju kampusa Univerziteta Fudan angažovana je kineska gradjevinska firma, sa kineskim radnicima, i uzet kredit od Kine u iznosu od 1,25 milijardi evra.

Mađarska će biti prva zemlja EU u kojoj će Kina otvoriti univerzitetski kampus.

Bonus video: