Putin: Ruske vakcine su najbezbjednije i najefikasnije, nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa njima

Putin je ponovo pozvao Ruse da se vakcinišu, ali i strane državljane da posjete Rusiju kako bi primili vakcinu protiv koronavirusa, rekavši da će naložiti vladi da odmah počne sa razmatranjem svih aspekta tog pitanja kako bi se vakcinacija stranaca što prije realizovala

11233 pregleda 19 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su ruske vakcine "dokazano najbezbjednije i najefikasnije" i naglasio da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa njihovom upotrebom.

On je, na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, pohvalio odgovor svoje zemlje na pandemiju kovida -19 i njenu efikasnost u proizvodnji vakcina, ali je izrazio žaljenje zbog zabrane kupovine u pojedinim zemljama koje su prema njegovoj ocjeni politički motivisane.

Prošle godine Rusija je prva na svijetu odobrila vakcinu protiv koronavirusa, ali je od tada polako napredovala u imunizaciji svog stanovništva.

Slab tempo vakcinacije djelimično se pripisuje skepticizmu javnosti prema vakcinama usljed kontroverznih signala vlasti.

Stručnjaci su postavili pitanje da li će Rusija uspjeti da ispuni vladin cilj da vakciniše više od 30 miliona od 146 miliona ljudi u zemlji do sredine juna, a skoro 69 miliona do avgusta.

Putin je danas ponovo pozvao Ruse da se vakcinišu, ali i strane državljane da posjete Rusiju kako bi primili vakcinu protiv koronavirusa, rekavši da će naložiti vladi da odmah počne sa razmatranjem svih aspekta tog pitanja kako bi se vakcinacija stranaca što prije realizovala.

On je, u govoru na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, naglasio potrebu za jačanjem međunarodnog odgovora na klimatske promjene, napominjući da je topljenje "permafrosta" (vječnog leda) glavni izazov za ruski arktički region.

"Imamo čitave gradove sagrađene na vječitom ledu", rekao je. "Šta će se dogoditi ako sve počne da se topi?"

Putin će se 16. juna u Ženevi sastati sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, sa kojim će, prema najavama američkih i ruskih zvaničnika, razgovarati i o klimatskim promjenama i naporima na suzbijanju koronavirusa.

Bonus video: