Bezbjednost avijacije se ne smije politizovati

EASA izdala direktivu da avioni EU ne bi trebalo da prelijeću Bjelorusiju osim u hitnim slučajevima

5727 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MAXIM SHEMETOV
Foto: MAXIM SHEMETOV

Međunarodno udruženje za vazdužni prevoz (IATA) kritikovalo je odluku regulatora EU zbog zabrane prelijetanja Bjelorusije, saopštivši da se bezbjednost aviosaobraćaja nikad ne smije “politizovati”.

Kritika od strane šefa IATA Vilija Volša uslijedila je nakon što je Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA) naredila vladama da zabrane svojim avionima da prelijeću Bjelorusiju zbog incidenta sa presrijetanjem aviona kompanije Rajaner.

“To je retrogradni razočaravajući razvoj događaja”, naveo je Volš u saopštenju koje je izdala IATA, među čijim 239 članova je većina glavnih svjetskih avioprevoznika, piše Rojters.

“EASA bi trebalo da ukine zabranu i omogući avioprevoznicima da upravljaju bezbjednošću kao što rade svakog dana”.

Agencija EU je donijela bezbjednosne odluke nakon što je Rajanerov let iz Atine za Viljnus preusmjeren u Minsk 23. maja i uhapšen novinar disident koji se nalazio u avionu. Evropske vlade takođe preduzimaju odvojenu akciju zabrane za bjeloruske avioprevoznike.

Neki vazduhoplovni eksperti strahuju da će umiješanost EASA postaviti zabrinjavajući presedan koji bi, ako se bude slijedio, mogao opstruirati vazdušni saobraćaj i podriti kredibilitet bezbjednosnih pravila.

“Greška se ne ispravlja greškom”, rekao je Volš, bivši šef Britiš ervejza. On je dodao da je IATA osudila odluku Bjelorusije da presretne avion Rajanera.

“Uvođenje zabrane evropskim avionima da koriste bjeloruski vazdušni prostor uz bezbjednosnu direktivu takođe predstavlja politizaciju bezbjednosti avijacije”, rekao je.

Miješanje bezbjednosti i diplomatije učiniće avijaciju “igračkom politike”, rekao je u srijedu šef Vizera Jožef Varadi, dodavši da putnici Rajanera nikad nisu dovedeni u opasnost.

EASA je juče branila svoju intervenciju.

“Bezbjednosna direktiva, uvedena zbog bezbjednosti putnika i posada, nažalost donosi dodatne troškove i posao za naše avioprevoznike”, saopštila je ta agencija.

Neki veliki avioprevozinici poput Katar ervejza, nastavili su putničke i teretne letove iznad Bjelorusije. IATA je saopštila da podržava tu odluku, zajedno da istragom povodom incidenta koju sprovodi Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Evropska unija je juče saopštila da će bjeloruskih avionima biti zabranjeno da prelijeću njenu teritoriju i da imaju pristup njenim aerodromima. Odluka je stupila na snagu sinoć u ponoć.

O primjeni zabrane odlučivaće vlade EU, od kojih su mnoge i članice NATO, koje mogu poslati borbene avione da zaštite svoj vazdušni prostor.

Bjeloruski nacionalni prevoznik Belavia ima letove za dvadesetak evropskih gradova, uključujući u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Austriji.

A.Š.

Opozicija traži da G7 uvede sankcije

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja je pobjegla u Litvaniju nakon spornih predsjedničkih izbora, rekla je Rojtersu da bi Grupa sedam trebalo da radi zajedno na uvođenju novih sankcija.

Očekuje se da lideri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Britanije i SAD razgovaraju o Bjelorusiji 11. juna, ali domaćin Britanija još nije prihvatila poziv Francuske da na taj događaj pozove bjelorusku opoziciju.

Vlade EU nastoje da ciljaju sektore koji igraju centralnu ulogu u ekonomiji Bjelorusije kako bi predsjednik Aleksandar Lukašenko bio stvarno kažnjen.

Bonus video: