Merkel: Evropi treba jaka Njemačka, što prije formirati novu vladu

Njemačka ni dva mjeseca poslije parlamentarnih izbora nije formirala vladu, jer su propali pregovori vladajuće CDU s liberalima (FDP) i strankom Zelenih
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2017. 18:29h

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi da nova vlada bude što prije formirana jer je, smatra ona, Evropi potrebna jaka Njemačka.

"Evropi je potrebna jaka Njemačka. Zbog toga je poželjno da se vlada formira što je prije moguće", rekla je Merkelova u govoru pred regionalnim predstavnicima njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Njemačka ni dva mjeseca poslije parlamentarnih izbora nije formirala vladu, jer su propali pregovori vladajuće CDU s liberalima (FDP) i strankom Zelenih, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Sada se na lidera njemačkih socijaldemokrata Martina Šulca vrši jak pritisak da prihvati novi savez, veliku koaliciju, s demohrišćanima kancelarke Merkel, koja je danas rekla da je kompromis sa socijaldemokratama takođe jedna od opcija.

Neuspjeh pregovora o formiranju koalicione vlade u Njemačkoj izazvala je zabrinutost u Evropskoj uniji, u kojoj se pripremaju reforme u zoni evra i bankarstvu, oblastima u kojima Nemačka ima veliku ulogu.

Bonus video: