Značajan podstrek za Armina Lašeta

Prema rezultatima izlazne ankete demohrišćani (CDU) osvojili su 36 odsto glasova, što je za šest procenata više nego na izborima prije pet godina, i znatno ispred desničarske Alternative za Njemačku (AfD), za koju je glasalo 22,5 odsto birača u pokrajini Saksoniji Anhalt

9612 pregleda 0 komentar(a)
Premijer Saksonije Anhalt Reinar Haselhof sa suprugom, Foto: Rojters
Premijer Saksonije Anhalt Reinar Haselhof sa suprugom, Foto: Rojters

Konzervativci Angele Merkele juče su, prema preliminarnim rezultatima, ubjedljivo pobijedili na pokrajinskim izborima na istoku Njemačke, što je značajan podstrek za Armina Lašeta njihovog kandidata za kancelara na parlamentarnim izborima u septembru.

Prema rezultatima izlazne ankete demohrišćani (CDU) osvojili su 36 odsto glasova, što je za šest procenata više nego na izborima prije pet godina, i znatno ispred desničarske Alternative za Njemačku (AfD), za koju je glasalo 22,5 odsto birača u pokrajini Saksoniji Anhalt.

Saksonija Anhalt je jedna od najmanjih njemačkih pokrajina sa populacijom od 2,2 miliona, ali budući da su istraživanja javnog mnjenja ukazivala na tijesnu trku između Merkelinog CDU i desničlarskog AfD, ulozi su bili izuzetno veliki.

Smatralo se da je Lašet, dugogodišnji premijer zapadne pokrajine Sjeverne Rajne Vestfalije, nesigurno počeo njegovu izbornu kampanju i suočavao se sa pozivima da zauzme više desni pravac kako bi privukao birače koji su razočarani zbog Merkelinog 16-godišnjeg centrizma.

Uoči jučerašnjih izbora, premijer Saksonije Anhalt, Reinar Haselhof se predstavio kao kandidat centra oko kojeg se mogu okupiti svi oni koji se protive ekstremizmu.

„Ovo će nam dati podsticaj za Berlin“, kazao je lider nacionalnog konzervativnog kokusa Ralf Brinkhaus. „Ovo je pobjeda za Armina Lašeta“.

Rezultat je razočaravajući za većinu drugih partija, a Zeleni koji su na nacionalnom nivou u tijesnoj trci sa konzervativcima juče su osvojili jednocifren procenat glasova.

„Naravno da bismo voljeli da smo bolje prošli“, kazala je kandidatkinja Zelenih za kancelarku Analena Berbok. Ona je istakla da su konzervativci imali koristi od glasača koji su podržači aktuelnog premijera u želji da spriječe ekstremnu desnicu, koja je prema anketama uoči izbora zaostajala za samo jedan procent za konzervativcima.

Haselhof je kazao da je učinio sve što je u njegovoj moći kako bi ubijedio birače u ovom relativno siromašnom regionu da se ne okrenu ekstremnoj desnici.

„Učinio sam sve što je neophodno i moguće da ubijedim ljude da su nam potrebni stabilnost i demokratski centar“, kazao je on novinarima u njegovom rodnom gradu Vitenberg, gdje je 1517. godine Martin Luter na vrata jedne crkve zakucao njegovih 95 teza kritikujući papu i započeo protestantsku reformaciju.

Merkelina partija je bila dominantna snaga u ovom istočnom regionu decenijama i pobijedila je na svim izborima osim jednih od ujedinjenja 1990. Međutim AfD je tamo takođe razvila snažnu bazu najviše zahvaljujući bijesu birača zbog odluke Merkelove da dozvoli talas migranata iz ratom razorenih država poput Sirije.

Merkelova, koja je na vlasti od 2005. godine, napušta funkciju nakon saveznih izbora, a visoki zvaničnici CDU priznali su da će biti teško zadržati podršku birača nakon 16 godina na vlasti.

Bonus video: