potez se smatra uspjehom za Francusku

Evropski parlament se vratio u Strazbur poslije 15 mjeseci

"Ovaj povratak je znak povjerenja i nade za sve", rekao je predsjednik EP David Sasoli

2755 pregleda 0 komentar(a)
Sasoli, Foto: Reuters
Sasoli, Foto: Reuters

Evropski parlament otvorio je danas svoju prvu plenarnu sjednicu u Strazburu od početka pandemije kovida-19, poslije više od 15 mjeseci, mada sa manjim brojem poslanika, ali se potez smatra uspjehom za Francusku koja se borila da taj grad ostane mjesto zasjedanja EP zajedno sa Briselom.

"Ovo je vrlo važan dan za Evropski parlament. Poslije više od 15 mjeseci vratili smo se u naše sjedište u Strazburu", rekao je na francuskom predsjednik EP, Italijan David Sasoli.

"Ovaj povratak je znak povjerenja i nade za sve", dodao je on uz aplauz oko desetak evroposlanika, najvećim dijelom Francuza.

"Simbol evropskog jedinstva, mira i diverziteta Strazbur je danas opet simbol obnove", rekao je Sasoli na sjednici kojoj je prisustvovala i gradonačelinica Strazbura Žan Barsegian.

Evropski parlament Strazbug
foto: Reuters

Nijedna sjednica Evropskog parlamenta nije održana u Strazburu od februara 2020. godine, kada je Alzas bio na prvom udaru pandemije.

Povratak je u vidu hibridne sesije, jer je 705 evroposlanika moglo da bira da dođe u Strazbur ili da glasa na daljinu iz svoje zemlje, za koju se opredijelilo veliki dio njih.

Iako se hibridne sjednice održavaju već više mjeseci iz Brisela, francuske vlasti su snažno insistirale na tome da se sjednice vrate u Strazbur.

"Danas je povratak u Strazbur za Evropski parlament, i to je dobro osjećanje", napisao je na Tviteru Kleman Bon francuski državni sekretar za evropska pitanja.

Kao simbol francusko-njemačkog pomirenja glavni grad Alzasa je zvanično sjedište Evropskog parlamenta, što je upisano u evropske ugovore. Međutim, u praksi, evroposlanici su čak i pre kovida-19 dolazili tu tri i po dana mjesečno za plenarne sjednice. Ostatak vremena parlamentarci su radili u Briselu, gdje se nalaze druge evropske institucije. Oko tih mjesečnih premještanja između Brisela i Strazbura se polemiše već godinama.

Preporučujemo za Vas