"ozbiljna zabrinutost što je i dalje u zatvoru"

Savjet Evrope: Rusija da hitno i odmah pusti Navaljnog na slobodu

Komitet, koji nadgleda da li države članice Savjeta Evrope primjenjuju odluke Evropskog suda za ljudska prava takođe traži od Moskve da povuče presudu Navaljnom u aferi "Iv Roše"

1616 pregleda 10 komentar(a)
Navaljni na jednom od saslušanja, Foto: Reuters
Navaljni na jednom od saslušanja, Foto: Reuters

Savjet Evrope danas je zatražio od Rusije da "hitno i odmah pusti na slobodu" opozicionara Alekseja Navaljnog, dan pošto je rusko pravosuđe proglasilo organizacije protivnika Kremlja za "ekstremističke".

"Komitet ministara Savjeta Evrope (sastavljen od 47 država članica) izrazio je ozbiljnu zabrinutost što je Navaljni i dalje u zatvoru", navodi se u saopštenju.

Komitet, koji nadgleda da li države članice Savjeta Evrope primjenjuju odluke Evropskog suda za ljudska prava takođe traži od Moskve da povuče presudu Navaljnom u aferi "Iv Roše".

Opozicionar je u decembru 2014. osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu od tri i po godine u slučaju pronevjere 26 miliona rubalja (u to vrijeme skoro 360.000 eura), na štetu ruske podružnice kompanije francuske kozmetičke kompanije Iv Roše.

To francusko preduzeće je iste te, 2014. godine, saopštilo da nije pretrpjelo nikakvu štetu od Navaljnog.

Navaljni trenutno izdržava zatvorsku kaznu od dvije i po godine.

Protivnik Kremlja je uhapšen 17. januara po povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se mesecima oporavljao od trovanja nervnim agensom.

Preporučujemo za Vas