Zapošljavanje u EU posustalo u prvom tromjesečju

Ukupno je u EU u prvom tromjesečju zaposleno bilo 205,6 miliona građana, od čega 157,6 miliona u eurozoni

742 pregleda 0 komentar(a)
Protest protiv vladinih mjera u Berlinu, Foto: Reuters
Protest protiv vladinih mjera u Berlinu, Foto: Reuters

Zapošljavanje u Evropskoj uniji (EU) i eurozoni posustalo je u prva tri ovogodišnja mjeseca, odražavajući postrožena ograničenja zbog novog talasa zaraze koronavirusom, pokazuju podaci Eurostata.

U EU broj zaposlenih pao je u prvom tromjesečju 0,2 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat, neznatno ublaživši prvu procjenu.

U eurozoni smanjen je 0,3 odsto, u skladu s procjenom objavljenom sredinom maja, prenosi SEEbiz.

Time je na oba područja prekinut period oporavka tržišta rada koje je počelo u ljeto prošle godine zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa nakon prvog talasa zaraze.

U posljednja tri mjeseca prošle godine broj zaposlenih porastao je 0,4 odsto i u EU i u eurozoni.

U odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, neposredno uoči uvođenja mjera zatvaranja, broj zaposlenih pao je 1,6 odsto u EU, te 1,8 odsto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i na kraju prošle godine.

Ukupno je u EU u prvom tromjesečju zaposleno bilo 205,6 miliona građana, od čega 157,6 miliona u eurozoni. U odnosu na pretpandemijsko četvrto tromjesečje 2019. broj zaposlenih smanjen je u EU 3,8 miliona, te 3,4 miliona u eurozoni.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje pao broj zaposlenih u Letoniji, 3,9 odsto.

Slijede Grčka i Španija gdje je smanjen 1,7 odnosno 1,1 odsto.

Najviše je na tromjesečnom nivou porastao broj zaposlenih u Mađarskoj i Španiji, 1,1 odnosno jedan odsto. Slijede Kipar i Litvanija s brojem zaposlenih većim 0,8 odsto nego na kraju prošle godine.

Eurostat napominje da nije raspolagao podacima za Irsku dok je Rumunija bilježila prekid u vremenskom nizu.

Letonija je prednjačila padom broja zaposlenih u prvom tromjesečju i na godišnjem nivou, sedam odsto. Slijedi Estonija s padom zaposlenosti 4,4 odsto.

Više zaposlenih nego na početku prošle godine imali su samo Luksemburg, Kipar, Poljska i Belgija, 1,9 odsto, odnosno u rasponu od 0,3 do 0,1 odsto, pokazuje izvještaj Eurostata.

Bonus video: