Evropski ministri: Potrebni novi propisi za zaštitu novinara

Ministri zaduženi za medije i informaciono društvo zatražili su od Savjeta Evrope da pomogne u izradi nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara čija je bezbjednost sve više ugrožena

2532 pregleda 0 komentar(a)
Sjedište Savjeta Evrope, Foto: Shutterstock
Sjedište Savjeta Evrope, Foto: Shutterstock

Ministri 47 država članica Savjeta Evrope (SE) saglasili su se da će tražiti nove propise za zaštitu slobode izražavanja na internetu i drugim medijima, usred sve veće zabrinutosti da bi vještačka inteligencija mogla da se koristi za suzbijanje prava.

Ministri zaduženi za medije i informaciono društvo zatražili su od SE, najveće organizacije za zaštitu ljudskih prava na kontinentu, da pomogne u izradi nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara čija je bezbjednost sve više ugrožena.

Zalaganja za nove propise koji će regulisati zaštitu novinara i medija ministri su unijeli u dokumente koje su usvojili na kraju dvodnevne konferencije koja je održana u Nikoziji u organizaciji SE i vlade Kipra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministri su se saglasili da razviju regulatorni okvir koji će obezbijediti da automatizovani alati za kreiranje i distribuciju vijesti ne umanjuju pravo na slobodu izražavanja.

Oni su najavili saradnju sa programerima tehnologije vještačke inteligencije dizajniranim za stvaranje i distribuciju sadržaja na mreži, na izradi pravila za zaštitu slobodnog izražavanja.

Ministri su se obavezali da će podržati nezavisne medije kao odbranu protiv dezinformacija i pozvali SE da pooštri standarde za sadržaje na internetu.

Bonus video: