Putin: Odnosi sa SAD svedeni do najniže tačke, termin "ubica" je bio dio mačo ponašanja u Holivudu

Putin je odbacio izvještaj koji je objavio Vašington post ove nedjelje da se Rusija priprema da Iranu isporuči napredni satelit koji će mu omogućiti da prati potencijalne vojne ciljeve širom Bliskog istoka, uključujući američke snage.

11548 pregleda 5 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su se odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sveli do najniže tačke u posljednjih nekoliko godina.

"Imamo bilateralne odnose koji su se pogoršali i dospjeli na najnižu tačku posljednjih godina", rekao je Putin u intervjuu za NBC, čiji je odlomak objavljen 11. juna.

Intervju je upriličen samo nekoliko dana prije nego što bi ruski lider trebalo da se sastane sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom u Ženevi 16. juna.

Putin je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa uporedio sa aktuelnim predsjednikom, rekavši da se nada da će moći da sarađuje sa Bajdenom

"Vjerujem da je bivši predsjednik SAD gospodin Tramp izvanredan pojedinac, talentovana osoba, inače ne bi postao predsjednik SAD", rekao je Putin u intervjuu koji će u cjelini biti emitovan 14. juna.

Ruski predsjednik opisao je Trampa kao "živopisnu ličnost" koja nije potekla iz političkog establišmenta.

Suprotno tome, Bajden se "radikalno razlikuje" od Trampa jer je "čovjek od karijere" koji je život proveo u politici kao senator i potpredsjednik, rekao je Putin.

"To je druga vrsta osobe i gajim veliku nadu da iako postoje neke prednosti, a i neki nedostaci, neće biti impulsivnih poteza u ime aktuelnog predsjednika SAD", rekao je.

Bajden je rekao da SAD žele "stabilan, predvidljiv" odnos sa Rusijom koji omogućava dvijema zemljama da zajedno rade na zajedničkim pitanjima kao što su strateška stabilnost, kontrola naoružanja i klimatske promjene.

Ali američki predsjednik je više puta naglasio da će SAD odgovoriti na ruske sajber napade, miješanje u izbore i druge maliciozne akcije.

Bijela kuća je saopštila da će Bajden iznijeti napade koji potiču iz Rusije, agresiju Moskve na Ukrajinu, zatvaranje neistomišljenika i druga pitanja koja pogađaju odnose kada se sljedeće nedjelje sastane sa Putinom.

U intervjuu je Putinu postavljeno pitanje o nekoliko njegovih protivnika koji su ubijeni posljednjih godina i za čiju smrt se krivi Moskva.

Među njima su bivši špijun KGB-a Aleksandar Litvinjenko, koji je otrovan, i opozicioni političar Boris Njemcov, koji je ubijen u blizini Kremlja.

Takođe mu je postavljeno pitanje o Bajdenovim komentarima u intervjuu u martu u kojem se složio da je Putin "ubica".

U jednom trenutku, novinar je Putina direktno: "Gospodine predsjedniče, da li ste ubica?"

"Tokom svog mandata navikao sam se na napade iz svih uglova i sa svih vrsta područja pod svim vrstama izgovora i razloga i različitog kalibra i žestine, i ništa me to ne iznenađuje", rekao je Putin i dodao da je termin "ubica" bio dio "mačo ponašanja" uobičajenog u Holivudu.

Takav diskurs "dio je američke političke kulture, gdje se to smatra normalnim. Inače, ne ovdje; ovdje se ne smatra normalnim", rekao je on.

Nastavljajući temu o smrti protivnika Kremlja, novinar je pitao da li su to "sve slučajnosti".

"Pazite, znate, ne želim da ispadenem nepristojan, ali ovo izgleda kao neka vrsta lošeg varenja, osim što je to verbalno loše varenje. Spomenuli ste mnoge pojedince koji su zaista patili i stradali u različito vrijeme iz različitih razloga, od ruku različitih pojedinaca", rekao je Putin i dodao da su u nekim slučajevima navodni počinioci kažnjeni.

Putin je takođe odbacio izvještaj koji je objavio Vašington post ove nedjelje da se Rusija priprema da Iranu isporuči napredni satelit koji će mu omogućiti da prati potencijalne vojne ciljeve širom Bliskog istoka, uključujući američke snage.

"To su samo lažne vijesti. U najmanju ruku, ne znam ništa o ovakvim stvarima", rekao je Putin. "To su samo gluposti, smeće."

Bonus video: