usred sve većih tenzija između Velike Britanije i EU nakon Bregzita

Džonson se sastao sa evropskim liderima na marginama samita G7

Samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja organizovan je u Kornvolu, na jugozapadu Engleske. Dvije strane su u diplomatskom sukobu oko trgovinskih aranžmana u Sjevernoj Irskoj, jedinim dijelom Velike Britanije koji se kopnom graniči sa Unijom

3682 pregleda 0 komentar(a)
Merkel i Džonson, Foto: Reuters
Merkel i Džonson, Foto: Reuters

Premijer Velike Britanije Boris Džonson sastao se danas na marginama samita G7 sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom usred sve većih tenzija između Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.

Džonson i Makron
Džonson i Makronfoto: Reuters

Džonson se danas sastao i sa predsjednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Mišel, Džonson i Fon der Lajen
Mišel, Džonson i Fon der Lajenfoto: Reuters

Samit lidera Grupe sedam najrazvijenijih zemalja organizovan je u Kornvolu, na jugozapadu Engleske.

Dvije strane su u diplomatskom sukobu oko trgovinskih aranžmana u Sjevernoj Irskoj, jedinim dijelom Velike Britanije koji se kopnom graniči sa Unijom.

London i Brisel pokušavaju da se dogovore o "protokolu o Sjevernoj Irskoj" o kojem se pregovaralo u sklopu istupanja Velike Britanije iz članstva u EU.

Prema tom protokolu koji je stupio na snagu 1. januara kada je Velika Britanija napustila EU, britanska provincija Sjeverna Irska i dalje je u jedinstvenom evropskom tržištu i carinskoj uniji robe koja u Sjevernu Irsku stiže iz ostalog dela Velike Britanije.

Cilj tog protokola je izbjegavanje fizičke granice između Sjeverne Irske i Irske, članice EU.

Međutim, lokalne vlasti u Sjevernoj Irskoj sve više izražavaju nezadovoljstvo tim protokolom jer osuđuju de fakto uvođenje granice na Irskom moru usred Velike Britanije.

Preporučujemo za Vas