preporuka evropske agencije za ljekove

EMA: Izbjegavati davanje Astrazeneke starijima od 60 godina

Šef radne grupe EMA za koronavirus Marko Kavaleri rekao je za italijanski list "Stampa" da je stav agencije i dalje da, u kontekstu pandemije, korist od vakcine premašuje moguće rizike kod svih starosnih grupa

5920 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska agencija za ljekove (EMA) saopštila je danas da bi trebalo izbjegavati davanje vakcine Astrazeneka protiv Kovida-19 starijima od 60 godina, zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi.

Šef radne grupe EMA za koronavirus Marko Kavaleri rekao je za italijanski list "Stampa" da je stav agencije i dalje da, u kontekstu pandemije, korist od vakcine premašuje moguće rizike kod svih starosnih grupa, prenosi Rojters.

Kavaleri je naveo da, s obzirom na to da epidemija jenjava i da su mladi manje izloženi rizicima povezanim sa koronavirusom, EMA smatra da bi za njih bilo bolje da koriste vakcine na bazi iRNK (nformaciona RNK) tehnologije, kao što su Moderna ili Fajzer.

On je kazao da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina i podsjetio da su Francuska i Njemačka odlučile da izbjegavaju Astrazeneku i za starije od 60 godina.

Preporučujemo za Vas