Poljska utočište za Bjeloruse

Skoro 10.000 Bjelorusa prijavilo se za humanitarnu vizu ili azil tokom prošle godine

6909 pregleda 0 komentar(a)
Foto: JAKUB STEZYCKI
Foto: JAKUB STEZYCKI

Hiljade Bjelorusa pobjeglo je prošle godine od političkog obračuna predsjednika Aleksandra Lukašenka u susjednu Poljsku, ali je njihova dugoročna budućnost neizvjesna.

Aleksej Zuk i njegova partnerka Ekaterina iz grada Bresta na jugoistoku Bjelorusije, ponijeli su samo mali prtljag kada su stigli u Poljsku u februaru jer su planirali da ostanu samo dok se ne smiri situacija kod kuće.

Njih dvoje su među hiljadama demonstranata koji su izašli na ulice širom zemlje pošto je Lukašenko proglasio pobjedu na spornim predsjedničkim izborima prošlog avgusta. Vlasti su odgovorile žestokim obračunom i masovnim hapšenjima. Ekaterina je u avgustu bila nekoliko dana u pritvoru, a Zuk, koji je postao organizator protesta, u novembru, piše Rojters.

U Poljsku su stigli sa turističkim vizama, a kasnije su u Viljnusu dobili humanitarne vize.

“Nadam se da će život biti dobar u Bjelorusiji i da ćemo moći da se vratimo, ali je da nada sve manja”, rekao je Zuk za Rojters. “Želim da ostanem. Da radim, da dobijem zvanični status.”

Kada je Bjelorusija zapala u haos, Poljska se proglasila evropskim liderom u pružanju podrške političarima bjeloruske opozicije i pozvala na dodatno finansiranje od Evropske unije.

Prema podacima poljskih vlasti, skoro 10.000 Bjelorusa se prijavilo za humanitarnu vizu ili azil tokom prošle godine.

Ramona Konik je stigla u Poljsku kada je policija uhapsila i pretukla njenog supruga na protestu u Minsku. Kada su pušteni, odlučili su da sa 10-godišnjim autističnim sinom napuste zemlju. U Poljskoj su dobili humanitarnu vizu, ali Ramona strahuje za njihovu budućnost.

“Imam vizu, ali samo na godinu. Šta ću nakon toga?” rekla je Rojtersu. A. Š.

Bonus video: