za odbjeglim vojnikom tragali duže od mjesec

Nađeno tijelo "belgijskog Ramba", prijetio da će ubiti poznatog virusologa

Koningsovo tijelo otkrili su šetači u šumi nedaleko od mjesta Dilsen-Stokem. Prema prvim indicijama, on je počinio samoubistvo

7316 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tijelo Jirgena Koningsa, odbjeglog vojnika za kojim je belgijska policija tragala više od mjesec, nađeno je u nacionalnom parku “Hoge Kampen”.

Koningsovo tijelo otkrili su šetači u šumi nedaleko od mjesta Dilsen-Stokem. Prema prvim indicijama, on je počinio samoubistvo, prenosi Jutarnji list.

Konigs (46), koga je štampa nazvala „belgijski Rambo“, nestao je 17. maja, pošto je iz dvije vojne kasarne, u kojima je bio stacioniran, ukrao četiri protivtenkovska bacača raketa, mitraljez i pištolj.

U poruci koju je ostavio iza sebe sastavio je listu imena 10 osoba koje želi da likvidira. Na toj listi su, navodno, bili vodeći belgijski virolog Mark Van Ranst i ministarka odbrane Lidivin Dedonde.

Za Koningsom je pokrenuta masovna potraga tokom koje su policija i vojska pročešljale velike djelove nacionalnog parka.

On je iza sebe imao tri decenije vojne karijere, kao ekspert snajperista, prije nego što je počeo na fejsbuku da objavljuje prijetnje i rasističke komentare. Zbog toga je bio disciplinski kažnjen, ali mu je i dalje bilo dozvoljeno da radi sa oružjem.

Tek po njegovom nestanku saznalo se da je Konings bio na spisku vojne obavještajne službe kao desničarski ekstremista. On je, takođe, od strane službe koja procjenjuje terorističke rizike, klasifikovan kao opasan.

Tada se u belgijskoj javnosti pokrenulo pitanje kako je takav čovjek mogao da ima pristup oružju.

Preporučujemo za Vas