Borel: EU uvodi nove ekonomske sankcije Bjelorusiji

Visoki predstavnik EU je naveo da se priprema i niz ekonomskih sankcija za koje je rekao da će "teško naštetiti ekonomiji Bjelorusije"

5882 pregleda 6 komentar(a)
Borel, Foto: Reuters
Borel, Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobriće danas nove sankcije za više bjeloruskih zvaničnika, a predviđen je i niz mjera čiji je cilj da oslabi ekonomiju te zemlje, rekao je visoki predstavnik EU Žozep Borel.

"Odobrićemo paket novih sankcija, što je širi paket", rekao je Borel novinarima pred sastanak u Luksemburgu.

Borel je naveo da se priprema i niz ekonomskih sankcija za koje je rekao da će "teško naštetiti ekonomiji Bjelorusije".

"Nećemo više sankcionisati samo pojedince. Sada ćemo uvesti i sektorske sankcije, što znači da ćemo sada raditi na ekonomskim oblastima koje su od posebnog značaja za Bjelorusiju i za prihod režima", rekao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas i dodao da su sada vrlo odlučni da ne popuste.

Unija je sankcije Bjelorusiji počela da uvodi nakon spornih predsjedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat. Izbori, koje je opozicija smatrala namještenim, su bili okidač za masovne proteste u toj zemlji.

Sankcije će se odnositi na više od 86 pojedinaca i organizacija. Mnogi od sankcionisanih zvaničnika su povezani sa prošlomjesečnim preusmjeravanjem leta iz Atine za Viljnus na Minsk kada je uhapšen opozicioni aktivista.

Prije sastanka ministri su održali radni doručak sa liderkom bjeloruske opozicije Svetlanom Tihanovskom.

Bonus video: