Ruski institut:

Sputnjik V štiti od svih sojeva koronavirusa, uključujući delta

Prijestonica Moskva i okolina, kao i drugi po veličini grad u zemlji Sankt Peterburg posebno su pogođeni novim talasom infekcije i bilježe se rekordni brojevi zaraze dok program vakcinacije tapka u mjestu

9517 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski institut koji je razvio antikovid vakcinu Sputnjik V saopštio je danas da ona štiti od "svih poznatih varijanti" virusa, uključujući i delta varijantu koronavirusa odgovornu za skok epidemije kovida-19 u toj zemlji.

Prijestonica Moskva i okolina, kao i drugi po veličini grad u zemlji Sankt Peterburg posebno su pogođeni novim talasom infekcije i bilježe se rekordni brojevi zaraze dok program vakcinacije tapka u mjestu.

Moskovski region danas je zabilježio najveći dnevni skok zaraze od početka pandemije. Za posljednja 24 sata u Rusiji je registrovano 17.378 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a samo u Moskvi registrovano je 7.584 novih slučajeva infekcije. Krajem nedjelje broj dnevnih novozaraženih prelazio je 9.000.

Prema podacima gradonačelnika Moskve Sergeju Šobjaninu oko 90 odsto novih slučajeva zaraze pripisuju se soju delta, zaraznijem soju koji se pojavio prvo u Indiji i koji prijeti da preoptereti bolnice glavnog grada Rusije.

U tom kontekstu je Aleksander Gintsburg, direktor centra Gamalej koji je napravio vakcinu Sputnjik V, rekao je da dvije doze ove vakcine "štite od svih sada poznatih sojeva, počevši od britanske do varijante delta, odnosno indijske varijante".

Time on želi da ohrabri stanovništvo da se vakciniše, dok je imunizacija usporena zbog podozrenja ljudi uprkos ponovljenim pozivima predsjednika Rusije Vladimira Putina.