Moskva: Sljedeći put bombardujemo

Rjabkov, pozivajući se na rusku verziju događaja prema kojoj su ispaljeni hici upozorenja a ruski avion bombardovao putanju na kojoj se kretao britanski razarač “Difender”, kazao je da ubuduće bombe mogu biti poslate „na samo na putanju broda, već na metu“

12821 pregleda 18 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rusija je juče upozorila Britaniju da će bombardovati britanske brodove u Crnom moru ukoliko bude novih provokativnih aktivnosti britanske mornarice kod obale Krima.

Rusija je pozvala britansku ambasadorku u Moskvi kako bi zvanično uputila protest nakon što je jedan ratni brod, prema tvrdnjama Kremlja, neovlašteno ušao u ruske teritorijalne vode za koje Britanija i većina svijeta tvrde da pripadaju Ukrajini.

„Možemo pozivati na zdrav razum, zahtijevati poštovanje međunarodnog zakona, a ukoliko to ne pruži rezultate, možemo bombardovati“, kazao je juče Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog šefa diplomatije.

Rjabkov, pozivajući se na rusku verziju događaja prema kojoj su ispaljeni hici upozorenja a ruski avion bombardovao putanju na kojoj se kretao britanski razarač “Difender”, kazao je da ubuduće bombe mogu biti poslate „na samo na putanju broda, već na metu“.

Britanija tvrdi da ruska verzija događaja nije istinita. Iz Londona je saopšteno da nijesu ispaljeni ni hici upozorenja ni bombe.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova optužila je London za „notorne laži“.

Crno more, koje Rusija koristi kako bi projektovala svoju moć na Mediteranu, vjekovima je bilo žarišna tačka između Rusije i njenih rivala poput Turske, Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država.

Rusija je pripojila Krimsko poluostrvo od Ukrajine 2014. i more oko obale oblasti smatra ruskim vodama.

Britanski premijer Boris Džonson kazao je da je britanski brod, koji je putovao od ukrajinske luke u Odesi do gruzijske luke Batumi, djelovao u skladu sa zakonom i da je bio u međunarodnim vodama.

„To su ukrajinske vode i bilo je u potpunosti ispravno da ih koristi kako bi prešao od tačke A do tačke B“, kazao je Džonson.

BBC je objavio snimak sa broda na kojem se čuje kako ruska obalska straža upozorava da će pucati ukoliko britanski brod ne promijeni pravac. BBC je objavio da su ispaljeni hici i da je oko 20 ruskih aviona letjelo iznad britanskog broda.

Britanija tvrdi da su hici ispaljeni u okviru ruske vježbe. Rusija je objavila snimak iz bombardera SU-24 na kojem se vidi kako prelijeće nisko iznad britanskog broda.

„Ovaj avion nije predstavljao direktnu prijetnju za HMS “Difender”, ali neki od njegovih manevara nijesu bili ni bezbjedni ni profesionalni“, kazao je britanski ministar. odbrane Ben Volas.

Bonus video: