Incident između Rusije i Velike Britanije u Crnom moru: Nezavisno od toga ko priča istinu, dižu se tenzije

Portparol premijera Borisa Džonsona je kazao: „Netačno je reći da je na brod pucano kao i da je bio u ruskim vodama. HMS Difender je išao najdirektnijom i međunarodnom priznatom putanjom između Ukrajine i Gruzije”

21003 pregleda 123 reakcija 17 komentar(a)
Britanski razarač je ranije ove nedjelje bio usidren u Odesi, Foto: Rojters
Britanski razarač je ranije ove nedjelje bio usidren u Odesi, Foto: Rojters

Rusija je juče saopštila da je ispalila hice upozorenja i bombe na putu britanskog ratnog broda kako bi ga istjerala iz voda u Crnom moru kod obale Krimskog poluostrva, na koje Moskva polaže pravo.

Britanija je odbacila rusku verziju događaja, saopštivši da smatra da su ispaljeni hici bili dio unaprijed najavljene ruske vježbe, i da nije bačena nijedna bomba. London je, međutim, potvrdio da je britanski razarač, HMS Difender, plovio vodama za koje je rečeno da pripadaju Ukrajini.

Portparol premijera Borisa Džonsona je kazao: „Netačno je reći da je na brod pucano kao i da je bio u ruskim vodama. HMS Difender je išao najdirektnijom i međunarodnom priznatom putanjom između Ukrajine i Gruzije.”

„Brod je bezopasno prolazio kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu sa međunarodnim zakonom“, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Britanski ministar odbrane Ben Valas je kazao da incident nije iznenadio Britaniju, dodajući da se takve stvari dešavaju sa Rusijom.

„Nije nas iznenadilo, planirali smo to“, kazao je on.

„Preduzimamo sve korake da se pobrinemo da ne doprinosimo eskalaciji i da ne provociramo. Međutim, nećemo se ustezati od pridržavanja međunarodnog zakona i naših prava na moru“, kazao je Ben Valas.

Vojni esperti, kako prenosi Rojters, kažu da nezavisno od toga da li je tačna ruska ili britanska verzija, incident predstavlja eskalaciju u sukobu između Zapada i Rusije oko spornih morskih teritorija.

Rob Li, doktorand koji prati dešavanja u Rusiji na Kings koledžu u Londonu, kazao je za „Moskou tajms” da bi ispaljivanje hitaca upozorenja NATO brodu značilo potpuno „novi” razvoj događaja.

„Rusija je sprovodila neka veoma agresivna pomorska i vazdušna presrijetanja, ali ovo bi bilo novo i mnogo krupnije od uobičajenih agresivnih postupaka”, kazao je Li.

Rusko ministarstvo inostranih poslova nazvalo je prolaz britanskog ratnog broda kroz tu oblast „otvorenom provokacijom“ i saopštilo da će povodom incidenta pozvati na razgovor britanskog ambasadora.

Kremlj tvrdi da je britanski brod ušao tri kilometra u ruske vode blizu Kejp Fiolenta kod luke Sevastopolj, gdje se nalazi sjedište ruske crnomorske flote.

Rusija je 2014. zauzela i pripojila Krimsko poluostrvo od Ukrajine i smatra vode oko obale ruskom teritorijom.

Zapadne zemlje smatraju Krim dijelom Ukrajine i odbacuju rusko polaganje prava na more oko njega.

„Bezopasni prolaz“ je međunarodno priznato pravo za brodove kroz teritorijalne vode država.

„Rusija pokušava da stvori činjenice na terenu i izdejstvuje njihovo poštovanje na međunarodnom nivou, kako bi svijet zapravo potvrdio aneksiju“, kazao je za Rojters Mark Grej, specijalista za pomorsku bezbjednost i pukovnik u penziji u britanskoj Kraljevskoj mornarici.

„Ipak, odgovor Rusije je krajnje neprimjeren, nediplomatski i pretjeran“.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba je kazao da je incident pokazao da „agresivna i provokativna politika“ Rusije u Crnom moru i obližnjem Azovskom moru predstavlja „kontinuiranu prijetnju Ukrajini i njenim saveznicama“.

Objavom na Tviteru, Kuleba je pozvao na veću saradnju između NATO-a i Ukrajine u Crnom moru.

Zapadne zemlje sprovode pomorske vježbe nazvane „morski povjetarac“ ove nedjelje u Crnom moru. Nekoliko sati prije incidenta, ruska ambasada u Vašingtonu je pozvala Sjedinjene Države i saveznike da ih otkažu.

Neposredno prije incidenta ruski šef odbrane Sergej Šojgu je na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi kazao da je „situacija u Evropi eksplozivna“ i optužio NATO da ignoriše ruske predloge da se poveća bezbjednost uzdržavajući se od vojnih vježbi blizu granica Rusije.

On je, kako prenosi AP, upozorio da „svijet brzo tone u novi sukob, koji je opasniji od onoga za vrijeme Hladnog rata“.

Brodovi NATO članica Turske, Rumunije i Bugarske nalaze se u Crnom moru. Ratni brodovi iz SAD i Britanije, kao i drugih članica NATO često posjećuju te vode u znak podrške Ukrajini.

Britanski razarač je posjetio ukrajinsku luku Odesa ranije ove nedjelje, gdje je potpisan sporazum koji predviđa da Britanija unaprijedi ukrajinsku mornaricu.

Na sajtu Američkog pomorskog instituta u ponedjeljak je objavljeno da su obavještajni podaci o razaraču HMS Difender i još jednom NATO brodu lažirani kako bi izgledalo da plove direktno ka sjedištu ruske crnomorske flote.

„Pozicioniranje dva NATO broda na ulazu u veliku rusku pomorsku bazu bilo bi smatrano provokativnom aktivnošću, usljed suprotstavljenih tvrdnji o suverenitetu“, objavio je portal USNI.

Rusko ministarstvo odbrane je, kako je prenijela agencija Interfaks, saopštilo da je britanski razarač napustio ruske vode ubrzo nakon što je Rusija ispalila hice upozorenja. Ruski bombarder je bacio četiri bombe na putu broda, navodi se u saopštenju.

Politička misija britanskog razarača i politička reakcija Moskve

„Misija HMS Difendera u Crnom moru je političke prirode - radi se o demonstraciji prisustva, podršci Kijevu i podsjećanju Moskve da aneksija nije zaboravljena niti prihvaćena“, objavio je na Tviteru Mark Galeoti sa Rojal junajtid servisis instituta i ekspert za bezbjednosna pitanja koja se tiču Rusije.

„Moskva je takođe reagovala politički (na njoj svojstven način) prvo lažirajući GPS signale kako bi pokušala da predstavi da se Difender i holandska fregata agresivno kreću ka bazi ruske crnomorske flote u Sevastopolju... a sada tvrdeći – kao što su to činili i ranije - da je „istjerala“ Kraljevsku mornaricu agresivnim operacijama“, naveo je Galeoti.

Bonus video: