Bjeloruski novinar i njegova djevojka prebačeni iz zatvora u kućni pritvor

"Kućni pritvor nije sloboda, oni se i dalje suočavaju sa optužbama, i dalje se prati svaki njihov korak. Znači da su još uvijek taoci", rekla je Tihanovska

4601 pregleda 5 komentar(a)
Protaševič, Foto: Reuters
Protaševič, Foto: Reuters

Bjeloruski novinar, disident Roman Protaševič i njegova djevojka, koji su uhapšeni prošlog mjeseca pošto je avion u kome su bili prinudno sletio na aerodrom u Minsku, prebačeni su iz pritvorske ustanove u kućni pritvor.

Hapšenje Protaševiča izazvalo je ogorčenje međunarodne zajednice, a Evropska unija je uvela dodatne ekonomske sankcije protiv Bjelorusiji.

Novinar i njegova djevojka Sofija Sapega su od hapšenja 23.maja bili u pritvoru.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovska rekla je danas da je prebacivanje u kućni pritvor Protaševiča i Sapege "dobra vijest", ali je naglasila da to nije kraj.

"Kućni pritvor nije sloboda, oni se i dalje suočavaju sa optužbama, i dalje se prati svaki njihov korak. Znači da su još uvijek taoci", rekla je Tihanovska, koja je prošle godine pod pritiskom vlasti pobjegla iz Bjelorusije u Litvaniju.

Dodala je da su ona i njen tim u kontaktu sa roditeljima Protaseviča, koji "nemaju nikakve informacije o svom sinu, ne smiju da razgovaraju s njim i uvjereni su da režim igra igru".

Sapegin advokat Anton Gašinski potvrdio je za Asošijeted pres da je njegova klijentinja nedavno prebačena u kućni pritvor, ne precizirajući kada se kada. Ona živi u iznajmljenom stanu u Minsku, a juče se sa roditeljima srela u restoranu.

Gašinski je rekao da nije bila sama u restoranu, ali da nije želio da odgovori da li je bila sa Protaševičem.

Protasevičeva advokatica odbila je da komentariše gdje se on nalazi, kao ni status njenog klijenta, pozivajući se na sporazum o neotkrivanju podataka.

Bonus video: