U Moskvi na snazi nove epidemiološke mjere zbog porasta inficiranih

U moskovskim restoranima, kafićima i barovima će biti dozvoljen ulaz samo vakcinisanima, oporavljenim od koronavirusa ili osobama koje prilože negativan test

4055 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Moskvi, gdje su za posljednja 24 sata potvrđena 6.723 nova slučaja infekcije koronavirusom a umrlo 114 osoba, od danas stupaju na snagu nove epidemiloške mjere.

U moskovskim restoranima, kafićima i barovima će biti dozvoljen ulaz samo vakcinisanima, oporavljenim od koronavirusa ili osobama koje prilože negativan test.

Gradske vlasti su uvele ograničenja i za većinu bolničkih usluga, pa će moći da ih koriste potpuno vakcinisani i građani koji imaju testove na antitijela.

U Rusiji i dalje raste broj inficiranih, pa su za posljednja 24 sata registrovana 20.583 nova slučaja, dok je umrlo 599 osoba, saopštio je ruski operativni štab.

Plan da se do sredine juna vakciniše 30 miliona građana nije ispunjen.

Regionalne vlasti širom Rusije obavezuju zaposlene da se vakcinišu, a dokaz o imunizaciji je neophodan za uzalak u restorane i druga javna mjesta.

Uzrok porasta novih infekcija zdravstveni zvaničnici vide u nepridržavanju sanitarnih mjera građana i rasprostranjenosti novih sojeva virusa, ali prije svega u malom procentu vakcinisanih.

Samo 20,7 miliona ljudi, ili 14 odsto od 146 miliona stanovnika Rusije, primilo je najmanje jednu dozu, a samo 16,7 miliona, ili oko 11 odsto je potpuno vakcinisano.

Moskovske vlasti su saopštile da kompanije ne bi trebalo da isplaćuju plate zaposlenima koji ne žele da se vakcinišu i da treba da im zaprijete da će privremeno obustaviti rad preduzeća koja ne ispunjavaju cilj da 60 odsto radnika primi bar jednu dozu do 15. jula, a obje do 15. avgusta.

Bonus video: