U trenutku velikih tenzija s Moskvom: Ukrajina i NATO počeli vojne vježbe u Crnom moru

Kijev smatra da je cilj manevara da pošalju "snažnu poruku za očuvanje stabilnosti i mira u regionu", rekao je komandant ukrajinske flote na početku vježbe u Odesi, južnoj ukrajinskoj luci

11671 pregleda 18 komentar(a)
Detalj iz Odese, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Odese, Foto: Screenshot/Youtube

Ukrajina i više zemalja među kojima su i Sjedinjene Američke Države (SAD) počele su danas zajedničke vojne vježbe u Crnom moru gdje su velike tenzije s Moskvom i gdje se prošle nedjelje dogodio incident ruskih snaga s britanskim ratnim brodom.

Pomorske vježbe nazvane "Sea Breeze 2021" (Morski povjetarac 2021) će trajati do 10. jula i uključuju oko 5.000 vojnika i 30 brodova iz tridesetak zemalja, među kojima više zemalja članica NATO.

SAD tamo šalju razarač "Ros" (USS Ross).

Kijev smatra da je cilj manevara da pošalju "snažnu poruku za očuvanje stabilnosti i mira u regionu", rekao je komandant ukrajinske flote na početku vježbe u Odesi, južnoj ukrajinskoj luci.

Ukrajina je u napetim odnosima sa Rusijom od dolaska na vlast prozapadnjaka u Kijevu 2014. godine, poslije čega je Rusija anektirala Krimsko poluostrvo, i izbio je rat na istoku Ukrajine između njenih snaga i proruskih separatista.

Od tada je bilo više oružanih incidenata i u Crnom moru, a najnoviji je s britanskim razaračem "Difender" (HMS Defender).

Moskva je saopštila da je 23. juna ispalila hice upozorenja prema tom britanskom brodu tvrdeći da je povrijedio pomorsku granicu kod Krima i ušao u ruske teritorijalne vode.

London je negirao da su Rusi njihovom brodu uputili hice upozorenja, navodeći da je razarač plovio kroz teritorijalne vode Ukrajine.

Velika Britanija, kao ni druge države, ne priznaje rusku aneksiju Krima, te ni promjenu granice na moru oko njega.

Rusija je potom upozorila da će pucati ne samo da upozori, nego i da "pogodi" tuđe brodove da bi zaštitila svoje granice.

Bonus video: