Francuska legalizuje vantjelesnu oplodnju za lezbejke i žene bez partnera

Ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da se francuske vlasti spremaju da primijene novi zakon što je brže moguće, kako bi prva djeca mogla biti začeta do kraja godine

5133 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je zakon koji će ženama bez partnera i lezbejskim parovima prvi put omogućiti medicinski potpomognutu oplodnju.

Zakon o bioetici, koji je pripremila vlada francuskog predsjednika Emanuela Makrona, usvojen je u francuskom parlamentu sa 326 glasova za i 115 protiv.

Na ovu odluku grupe za zaštitu prava LGBT osoba čekale su od maja 2013. kada je Francuska legalizovala istopolne brakove i dozvolila tim parovima da usvajaju djecu.

Novi zakon će omogućiti potpomognutu reprodukciju, koja je do sada bila dostupna samo heteroseksualnim parovima, i ženama bez partnera i lezbejkama.

U Francuskoj su medicinski tretmani potpomognute oplodnje besplatni.

Ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da se francuske vlasti spremaju da primijene novi zakon što je brže moguće, kako bi prva djeca mogla biti začeta do kraja godine.

Glasanjem u Donjem domu završena je dvogodišnja rasprava u parlamentu. Konzervativna većina u Senatu ga je usvojila ranije.

Bonus video: