četvrti dan zaredom registrovan rekordan broj umrlih

Kremlj: Ne razmatra se zaključavanje zemlje zbog novog talasa pandemije

U nekoliko regiona, uključujući Moskvu, vlasti su preduzele mjere da podstaknu Ruse da se vakcinišu, uključujući uvođenje zdravstvenih propusnica za odlazak u moskovske restorane

4371 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kremlj za sada odbacuje mogućnost zaključavanja zbog novog talasa epidemije kovid-19 iako je već četvrti dan zaredom rekordan broj umrlih usljed pojave delta soja virusa.

"Niko ne želi zaključavanje i (pitanje njegovog uvođenja) se ne postavlja. A da ne bi do toga došlo, moramo da se svi vakcinišemo što je prije moguće", izjavio je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U Rusiji je četvrti dan zaredom registrovan rekordan broj umrlih, 679, dok je novozaraženih 23.218.

Do sada je vakcinisano samo 23,6 od 146 miliona Rusa ili 16 odsto stanovništva, a građani su i dalje sumnjičavi prema ruskim vakcinama.

U nekoliko regiona, uključujući Moskvu, vlasti su preduzele mjere da podstaknu Ruse da se vakcinišu, uključujući uvođenje zdravstvenih propusnica za odlazak u moskovske restorane.

Agencija Frans pres javlja da su jutros bili veliki redovi na punktovima za vakcinaciju u moskovskom tržnom centru, a više od 100 ljudi je čekalo da primi vakcinu.

Ponovivši apel građanima da se vakcinišu, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u srijedu da se "slušaju stručnjaci" a ne glasine o kovid-19, usprotivivši se obaveznoj vakcinaciji.

Prema zvaničnim podacima, u Rusiji je do sada zaraženo 5,5 miliona ljudi, a njih 136.565 je umrlo.

Međutim, statistička agencija Rostat, koja ima širu definiciju smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom, krajem aprila je iznela podatak o 270.000 umrlih.

Preporučujemo za Vas