Litvanija proglasila vanredno stanje zbog priliva ilegalnih migranata iz Bjelorusije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je upozorio da će ta zemlja umanjiti granične kontrole za migrante bez dokumenata, kao odgovor na sankcije koje je Bjelorusiji uvela Evropska unija

13995 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Litvanija je proglasila vanredno stanje zbog priliva migranata iz Bjelorusije u posljednjih nekoliko dana.

Litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite je rekla da ta mjera nije uvedena iz bezbjednosnih razloga već da bi se efikasnije upravljalo migracijama.

"Veoma je važno imati pravni sistem i instrumente da biste mogli brzo da donesete odluke kao odgovor na nove izazove", rekla je ona.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je upozorio da će ta zemlja umanjiti granične kontrole za migrante bez dokumenata, kao odgovor na sankcije koje je Bjelorusiji uvela Evropska unija.

EU je uvela dodatne sankcije Bjelorusiji nakon što su tamošnje vlasti uhapsile opozicionog aktivistu u Minsku, gdje je avion kojim je letio prinudno prizemljen zbog dojave o bombi.

Litvanska vlada je uvela vanredno stanje nakon što je litvansko-bjelorusku granicu posljednjih dana nelegalno prešlo više od 150 migranata.

Broj migranata koji su zadržani na granici je tri puta veći nego ranije, saopštile su litvanske vlasti.

Na snimcima sa nadzornih kamera na granici vidi se kako ljudi preskaču ogradu i pretrčavaju granicu.

Većina tih migranata je ranije tražila azil u Litvaniji, a među njima ima i Avganistanaca, Kamerunaca, Iračana i Sirijaca.

Bonus video: